Raw brownie

Przepis na raw brownie

 height=222

Składniki na raw brownie

  • 250 g orzechów włoskich
  • około 600 g daktyli bez pestek
  • 200 g nieprzetworzonych wiórek kakaowca (cocoa nibs)
  • 200 g migdałów
  • 1/4 łyżki soli morskiej

 

Jak zrobić raw brownie

Do zrobienia brownie używałam thermomixa, ale myślę, że każdy dobry robot kuchenny lub malakser sobie poradzi. Orzechy włoskie i cocoa nibs muszą być posiekane na pył. Zacznijmy od orzechów, wrzucamy do termomixa i posiekane przesypujemy do miseczki. Teraz siekamy na pył cocoa nibs. I znowu przesypujemy do miseczki. Następnie posiekajmy migdały, ale już nie na drobny pył, tylko troszkę grubsze kawałki, tak aby było je widać w cieście. Gdy to jest gotowe mieszamy posiekane orzechy z kakaowcem. Następnie dodajemy daktyle, pojedynczo i miksujemy. Chodzi o to, aby całość miała konsystencję kruszonki, ale gdy całość przyciśniesz będzie łatwo się kleiła i łączyła. Jeśli się nie łączy, trzeba dodać więcej daktyli. Następnie miksujemy z migdałami i całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy, tak aby ciasto było zbite. Wkładamy do lodówki, aby schłodzić, po kilku godzinach ciasto będzie gotowe do serwowania. Można też włożyć do zamrażalki, aby szybciej się schłodziło. Ja tak zrobiłam, ponieważ nie mogłam tyle czekać… Dla mnie robienie tego ciasta to jak rytuał. Już nie mogę się doczekać, gdy będę go robiła po raz kolejny. Wszego dobrego dla was!

Przepis znalazłam na super, cudownej, przepięknej i bardzo mnie inspirującej obecnie stronie: My New Root