Przepis na ptysie
Składniki na ptysie
- szklanka wody
- 1/2 kostki (12,5 dog) masła
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (wrocławska)
- 6 dużych jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- śmietana kremówka ubita z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zagęstnikiem (ilość wg potrzeby)
- szczypta soli
Jak zrobić ptysie
1. W rondelku zagotowujemy wadę, dodajemy masło i sól.
2. Na wrzątek sypiemy spulchnianą (przesianą przez sito) mąkę i energicznie
mieszamy, żeby nie było grudek. Trzymamy na niewielkim ogniu nie krócej niż 10 min i podsmażamy ciasto, delikatnie je przesuwając.
3. Wysmażone ciasto przekładamy do makutry, schładzamy. Gdy będzie letnie,
dokładnie rozcieramy, dodając proszek do pieczenia i po jednym jajku. Ciasto powinno być pulchne.
4. Nabieramy niewielką ilość ciasta na łyżeczkę i układamy na wysmarowanej
tłuszczem blasze – w dużej odległości od siebie, ponieważ ptysie rosną.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i pieczemy 25-30 min.
6. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciasto opadnie.
7. Wyrośnięte, zrumienione ptysie wyjmujemy z piekarnika, gdy są twarde i suche.
8. Przed podaniem możemy przekroić ostrym, cienkim nożem, zdjąć wierzchnią
część i napełnić bitą śmietaną, przykryć częścią wierzchnią i bardzo obficie posypać cukrem pudrem.