Przepis na omlet z szynką i mozarellą
Składniki na omlet z szynką i mozarellą
- 2 jajka
- 60g sera mozzarella
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżka koperku
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jak zrobić omlet z szynką i mozarellą
Jajka rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i dodajemy do roztrzepanych jajek. Sparzonego pomidora obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę i dodajemy cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora. Mieszamy i wlewamy na patelnię roztrzepane jajka z przyprawami i koperkiem. Smażymy przez około 3 min. na małym ogniu. Kiedy spód się zetnie układamy ser mozzarella pokrojony na plasterki. Bazylię drobno siekamy i posypujemy omlet. Nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze przez kilka minut, do momentu aż wierzch omletu się zetnie.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris