Likier kawowy

Przepis na likier kawowy

 height=222

Składniki na likier kawowy

  • 1 l spirytusu
  • 250 ml rumu
  • 2 l wody
  • 30 dag mielonej kawy
  • 1,5 kg cukru
  • 1 laska wanilii

 

Jak zrobić likier kawowy

Zalewamy kawę wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia, po czym przecedzamy (można przez gazę lub bardzo gęste sitko). Odstawiamy na 2 – 3 godziny. Następnie dodajemy do kawy cukier i rozdrobnioną wanilię i gotujemy, mieszając by rozpuścić cukier. Zbieramy z wierzchu utworzoną pianę i odstawiamy do wystudzenia. Wlewamy rum i spirytus, po czym dokładnie mieszamy. Tak przygotowany likier kawowy filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Trunek odstawiamy na okres min. 6 miesięcy, aż dojrzeje.