Likier jałowcowy

Przepis na likier jałowcowy

 height=222

Składniki na likier jałowcowy

  • 750 ml spirytusu
  • 1 łyżka igieł jałowca
  • 5 dag jagód jałowca
  • 0,5 l miodu płynnego
  • 250 ml wody

 

Jak zrobić likier jałowcowy

Igły i jagody jałowca płuczemy i osuszamy, po czym wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zamknięty słój odstawiamy na okres dwóch tygodni, pamiętając o wstrząsaniu co 2-3 dni. Po tym czasie trunek filtrujemy. Gotujemy wodę z miodem, usuwamy szumowiny i zdejmujemy syrop z ognia. Stopniowo wlewamy trunek do gorącego syropu. Cały czas mieszamy aż do połączenia. Następnie odstawiamy na okres 3 dni, po czym trunek filtrujemy i wlewamy do butelek. Likier jałowcowy nadaje się do spożycia po upływie 3 – 4 miesięcy, gdy dojrzeje.