Przepis na likier imbirowy
Składniki na likier imbirowy
- 800 ml czystej wódki 40%
- 10 dag korzenia imbiru
- 10 dag cukru
- 2 cytryny
- 3 łyżki miodu (płynnego)
Jak zrobić likier imbirowy
Umyte i sparzone cytryny dzielimy na ósemki. Korzeń imbiru oczyszczamy, obieramy i kroimy w cieniutkie plastry. Tak przygotowane cytryny i imbir wrzucamy do słoja. Dodajemy płynny miód i cukier. Następnie zalewamy alkoholem i energicznie wstrząsamy zamkniętym słojem. Odstawiamy na około 2 miesiące, pamiętając o wstrząsaniu co 7- 10 dni. Po upływie tego okresu trunek filtrujemy przez gazę lub bibułę filtracyjną i wlewamy do butelek. Likier imbirowy gotowy jest do picia po upływie miesiąca. W tym czasie powinien stać w ciemnym miejscu, gdzie dojrzeje.