Likier imbirowy

Przepis na likier imbirowy

 height=222

Składniki na likier imbirowy

  • 800 ml czystej wódki 40%
  • 10 dag korzenia imbiru
  • 10 dag cukru
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki miodu (płynnego)

 

Jak zrobić likier imbirowy

Umyte i sparzone cytryny dzielimy na ósemki. Korzeń imbiru oczyszczamy, obieramy i kroimy w cieniutkie plastry. Tak przygotowane cytryny i imbir wrzucamy do słoja. Dodajemy płynny miód i cukier. Następnie zalewamy alkoholem i energicznie wstrząsamy zamkniętym słojem. Odstawiamy na około 2 miesiące, pamiętając o wstrząsaniu co 7- 10 dni. Po upływie tego okresu trunek filtrujemy przez gazę lub bibułę filtracyjną i wlewamy do butelek. Likier imbirowy gotowy jest do picia po upływie miesiąca. W tym czasie powinien stać w ciemnym miejscu, gdzie dojrzeje.