Placek piernikowo-serowy

Przepis na placek piernikowo-serowy

 height=222

Składniki na placek piernikowo-serowy

Masa piernikowa:

  • 60 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1 łyżka kawy Inki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 500 g twarogu (zmielonego dwukrotnie)
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 jajka

oraz:

  • 300 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego (lub innego alkoholu)
  • reszta mleka skondensowanego pozostała z masy serowej
  • 3 łyżki masła orzechowego solonego
  • 10 orzechów włoskich

 

Jak zrobić placek piernikowo-serowy

Masa serowa: Do miski wkładamy zmielony twaróg i ser mascarpone. Miksujemy wraz z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz mlekiem skondensowanym – tak aby nie było grudek. Dodajemy jajka i miksujemy przez około minutę na nie wysokich obrotach do połączenia się składników. Masę rozdzielamy na dwie części i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Masa piernikowa: W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, a następnie dodajemy cukier.Mieszamy wciąż podgrzewając i dodajemy kolejno: miód, pokruszoną czekoladę, przyprawę korzenną, kawę zbożową i cynamon. Podgrzewamy aż czekolada się roztopi, a następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kolejno sodę, mleko oraz jajko. Wszystko szybko oraz energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy mąkę i mieszamy do czasu aż nie będzie grudek. Masę dzielimy na 2 części tak samo jak masę serową.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wylewamy pierwszą część masy piernikowej, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. W trakcie pieczenia się pierwszej warstwy mieszamy ze sobą powidła śliwkowe z alkoholem. Po wyciągnięciu tortownicy z piekarnika musimy odczekać 3 minuty, a następnie na powierzchni masy piernikowej rozsmarowujemy połowę powideł śliwkowych. Następnie do tortownicy wykładamy połowę masy serowej, wyrównujemy powierzchnię i wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy, odczekujemy 3 minuty i delikatnie wykładamy drugą połowę masy piernikowej. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 15 minut. Ponownie wyjmujemy z piekarnika, odczekujemy 3 minuty i rozprowadzamy drugą część powideł śliwkowych, a następnie resztę masy serowej. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Polewa: Cały czas mieszając w rondelku podgrzewamy resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym. Tak przygotowaną masę Rozprowadzamy po powierzchni placka i posypujemy posiekanymi orzechami.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris