Przepis na placek czekoladowo-chałwowy
Składniki na placek czekoladowo-chałwowy
- Biszkopt:
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 25 dag mąki
- 5 dag kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z chałwą
- 20 dag chałwy
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 35 dag masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa czekoladowa:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła
- łyżka spirytusu
oraz
- 25 g bezy
Jak zrobić placek czekoladowo-chałwowy
Biszkopt: Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko. Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej cukier. Cały czas miksując dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę i mieszamy. Po dodaniu mąki nie powinniśmy już długo mieszać, aby nie zniszczyć struktury piany, a łączny czas miksowania od momentu ubijania białek do momentu wymieszania mąki nie powinien przekroczyć 5 minut. Biszkopt pieczemy w okrągłej formie przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyciągamy z piekarnika i po ostygnięciu
przekrawamy na dwie części.
Masa chałwowa: Żółtka ucieramy z 1/4 szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka musimy zagotować wraz z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy masę jajeczną i musimy ponownie zagotować. Powstanie nam krem, który musimy wystudzić. Masło ucieramy z chałwą i łączymy z przygotowanym wcześniej kremem jajecznym.
Masa czekoladowa: Jajka ubijamy z cukrem na parze. Roztapiamy czekoladę z łyżeczką kakao i dwoma łyżkami mleka i dodajemy ją do masy jajecznej cały czas ubijając. Odstawiamy z ognia do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Cały czas ucierając na koniec dodajemy spirytus.
A teraz najważniejsze. Z przygotowanych wcześniej elementów budujemy nasz placek.
1) połowa biszkoptu
2) masa chałwowa
3) bezy (w zależności od wielkości bez możemy je pokruszyć lub położyć w całości)
4) masa czekoladowa
5) druga połowa biszkoptu
Wierzch placka możemy posypać kakao lub tak jak w naszym przypadku polać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi bezami.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris