Przepis na piernik pod pierzynką cytrynowego lukru
Składniki na piernik pod pierzynką cytrynowego lukru
- 150g masła
- 400g miodu
- 100g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 250ml pełnotłustego mleka
- 2 jajka, rozkłócone
- 300g mąki
- Lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny lub więcej
Jak zrobić piernik pod pierzynką cytrynowego lukru
W mikrofali lub w garnku na wolnym ogniu roztopić masło i mód na gładką, płynną masę. Jeśli będzie bardzo ciepłe, chwilkę ostudzić, wbić jajka, dodać mleko, przyprawy, kakao i cukier, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać mikserem. Masa będzie trochę płynna, ale nie przerażajcie się, tak ma być!
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piec w temp. 170°C przez 45-60 min. Ciasto powinno być zestalone na wierzchu, ale nie twarde. Uważajcie, żeby nie przepiec. Chwilę po pieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku, później studzić w formie na kratce.
Przyrządzić lukier: do cukru pudru dodawać tyle soku z cytryny, aż uzyskamy gęstą, ale nieco lejącą masę, którą będzie można przyozdobić wierzch ciasta.