Piernik pod pierzynką cytrynowego lukru

Przepis na piernik pod pierzynką cytrynowego lukru

 height=222

Składniki na piernik pod pierzynką cytrynowego lukru

  • 150g masła
  • 400g miodu
  • 100g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 250ml pełnotłustego mleka
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 300g mąki
  • Lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny lub więcej

 

Jak zrobić piernik pod pierzynką cytrynowego lukru

W mikrofali lub w garnku na wolnym ogniu roztopić masło i mód na gładką, płynną masę. Jeśli będzie bardzo ciepłe, chwilkę ostudzić, wbić jajka, dodać mleko, przyprawy, kakao i cukier, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać mikserem. Masa będzie trochę płynna, ale nie przerażajcie się, tak ma być!

Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piec w temp. 170°C przez 45-60 min. Ciasto powinno być zestalone na wierzchu, ale nie twarde. Uważajcie, żeby nie przepiec. Chwilę po pieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku, później studzić w formie na kratce.

Przyrządzić lukier: do cukru pudru dodawać tyle soku z cytryny, aż uzyskamy gęstą, ale nieco lejącą masę, którą będzie można przyozdobić wierzch ciasta.