Przepis na pierniczki korzenne
Składniki na pierniczki korzenne
- 135g miękkiego masła
- 130g ksylitolu (lub brązowego cukru)
- 110g golden syrop, miodu lub ciemnego, korzennego w smaku syropu z agawy
- 1 jajko i 1 żółtko
- 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru ( lub nieco więcej, w zależności od mocy imbiru i upodobania)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 szczypty czarnego pieprzu, koniecznie świeżo zmielonego
- 1/2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- duża szczypta soli morskiej
- 325 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej + 50g mąki żytniej jasnej wymieszane
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- kurkumy na czubku noża
Jak zrobić pierniczki korzenne
Masło miksujemy z syropem, fruktozą lub brązowym cukrem, aż stanie się puszyste. Wciąż miksując dodajemy jajko, potem żółtko, przyprawy korzenne i sól. W dalszym ciągu miksujemy wsypując mąkę z sodą oraz kurkumę. Gdy składniki połączą się, ciasto (będzie lepkie) przełożyć do plastikowej torebki lub zawinąć w folię, rozpłaszczyć na placek o grubości 3-4 cm i chłodzić w lodówce ok. 1-2 godz. Ciasto można przechowywać do 3 dni. Gdy zabierzemy się za pieczenie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki na ok. 10 min przed pieczeniem, aby lekko zmiękło, wałkujemy na blacie na grubość ok. 3 mm. Następnie wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki najlepiej piec na blaszce wyłożonej pergaminem ok. 10 min, aż osiągną złoto-brązowy kolor. Studzimy je na kratce. Można przechowywać je w słoju lub puszce nawet do 2 tygodni.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris