Przepis na pieczonego dorsza z sosem maślanym
Składniki na pieczonego dorsza z sosem maślanym
- filety z dorsza
- ziemniaczki i marchewki
Sos
- 1/2 dużej cebuli
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- 6 łyżek masła
- 100 ml wody
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pieczonego dorsza z sosem maślanym
Filety lub dzwonki dorsza musimy najpierw zamarynować. ZW tym celu rybkę skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowanego dorsza pozostawiamy w lodówce na minimum jedną godzinę. Po wyciągnięciu z lodówki skrapiamy dorsza sokiem z połowy cytryny. Ziemniaki i marchewkę obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Gdy będzie już nagrzany wkładamy filety z dorsza z plastrem cytryny. Pieczemy 10-15 minut.
Zajmijmy się sosem. Cebulę bardzo drobno kroimy i wrzucamy do gotującej się wody. Gdy zmięknie dodajemy masło i sok z cytryny i dusimy, aż cebulka będzie mięciutka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mamy już pyszny sosik. Filety już upieczone więc nie pozostaje nam nic innego jak usiąść do obiadku.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris