Przepis na pieczone jabłka
Składniki na jabłka pieczone
- 4 kwaskowe jabłka
- pół butelki wytrawnego, czerwonego wina
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
Jak zrobić pieczone jabłka
Jabłka myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne, zostawiając wgłębienie. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wydrążoną stroną do góry, po czym do każdego jabłka nalewamy miód. Na wierzch nakładamy po łyżeczce masła i posypujemy cynamonem. Podlewamy winem, tak by jabłka były lekko zanurzone. Naczynie z jabłkami umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Pieczemy około 30 minut, podlewając jabłka co jakiś czas powstałym w trakcie pieczenia sosem. Pieczone jabłka możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris