Trendy gastronomiczne zmieniają się wraz z rozwojem nowoczesnych technologii. W profesjonalnego przygotowywania potraw warto zdecydować się na wykorzystanie pieców konwekcyjnych i konwekcyjno-parowych. Pieczenie z użyciem takiego sprzętu gastronomicznego jest o wiele wygodniejsze, szybsze i efektywniejsze. Chcesz dowiedzieć się, jakie są tajniki pieczenia w piecu konwekcyjnym? Zobacz poradnik i poznaj funkcje tego wyjątkowego sprzętu.
Dlaczego warto zainwestować w piece konwekcyjne do gotowania?
Działanie pieca konwekcyjnego jest na tyle proste, że bez problemu można go wykorzystać zarówno w małych, jak i dużych lokalach gastronomicznych. Takie urządzenia do pieczenia wymuszają poziomą cyrkulację powietrza, dzięki czemu przygotowywane dania są smaczne, estetyczne i odpowiednio wilgotne.
Jest wiele powodów, dla których warto zdecydować się na piec konwekcyjny np. do lokalu gastronomicznego. Kluczowe zalety to:
- oszczędność energii nawet do 30% w porównaniu do innych pieców gastronomicznych,
- minimalna utrata masy produktów żywnościowych,
- zero ryzyka przesuszenia przygotowywanych dań,
- obniżenie zapotrzebowania na tłuszcz w obróbce termicznej,
- skrócenie czasu potrzebnego na przygotowywanie potraw.
Dobry piec konwekcyjny może przyczynić się do optymalizacji kosztów przygotowywania dań w restauracji, a także pozwoli na wydawanie większej ilości potraw w krótszym czasie. To dobre rozwiązanie, szczególnie jeśli obłożenie gości w lokalu jest nadmiernie duże.
Jeśli prowadzisz własny lokal gastronomiczny i chcesz mieć w kuchni konwekcyjno-parowy multifunkcyjny piec, koniecznie przejrzyj ofertę atom-market.pl.
Jak poprawić efektywność gotowania z piecem konwekcyjno-parowym?
Piec konwekcyjno-parowy to nowoczesne urządzenie gastronomiczne, które pozwala na:
- gotowanie (także na parze),
- pieczenie w niskich i wysokich temperaturach,
- smażenie,
- grillowanie,
- blanszowanie,
- podgrzewanie gotowych już dań.
Takie funkcje umożliwiają szybkie i efektywne gotowanie, dzięki czemu gotowe potrawy są smakowite, doskonale nawilżone i aromatyczne.
Doskonały smak i wygląd potraw, czyli jak wykorzystać piece konwekcyjne w praktyce?
W praktyce konwekcyjne piece gastronomiczne można wykorzystać przede wszystkim do tego, aby szybko i z minimum nakładów pracy przygotowywać idealne potrawy. W dzisiejszych czasach to jedno z najważniejszych urządzeń potrzebnych na wyposażeniu lokalu gastronomicznego.