Nalewka z pigwy

Przepis na nalewkę z pigwy

 height=222

Składniki na nalewkę z pigwy

  • 1,5 kg pigwy
  • 0,5 l czystej wódki 40 %
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru

 

Jak zrobić nalewkę z pigwy

Myjemy pigwę i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie kroimy w kostkę i umieszczamy w słoju. Owoce zalewamy alkoholami (uprzednio zmieszanymi). Zamknięty słój odstawiamy w ciemne pomieszczenie na okres 1 miesiąca. Pamiętamy żeby co kilka dni wstrząsać słojem. W kolejnym etapie, po upływie miesiąca nalewkę przesączamy przez gazę (możemy również użyć filtra do kawy). Następnie podgrzewamy wodę z cukrem, do momentu jego rozpuszczenia. Odcedzone z nalewki owoce zalewamy wymieszaną wodą z cukrem i odstawiamy na kilka dni, pamiętając o codziennym mieszaniu. Po tym okresie przecedzamy powstałą nalewkę i łączymy z uprzednio przygotowanym pierwszym trunkiem. Nalewkę z pigwy wlewamy do umytych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na przynajmniej 3 miesiące do dojrzewania.