Nalewka z pigwy z miodem

Przepis na nalewkę z pigwy z miodem

 height=222

Składniki na nalewkę z pigwy z miodem

  • 1,5 kg owoców z pigwy
  • 0,5 l lipowego miodu
  • 250 ml czystej wódki 40 %
  • 700 ml spirytusu
  • 750 ml wody
  • 50 dag cukru
  • 5 goździków
  • 1 mała laska cynamonu
  • 1 plaster imbiru

 

Jak zrobić nalewkę z pigwy z miodem

Rozpuszczamy w wodzie cukier i miód, lekko podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Owoce pigwy myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak przygotowane owoce umieszczamy w słoju i zalewamy wódką oraz ostudzonym miodowym syropem. Dodajemy umyty i obrany imbir, goździki i cynamon. Zamknięty słój pozostawiamy w ciemnym pomieszczeniu na okres 1 tygodnia, wstrząsając naczyniem co kilka dni. Następnie do otrzymanej nalewki dodajemy spirytus i odstawiamy na około 1 miesiąc, po czym nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek, które trzymamy w ciemnym miejscu przynajmniej 4 miesiące.