Przepis na nalewkę z pigwy z miodem
Składniki na nalewkę z pigwy z miodem
- 1,5 kg owoców z pigwy
- 0,5 l lipowego miodu
- 250 ml czystej wódki 40 %
- 700 ml spirytusu
- 750 ml wody
- 50 dag cukru
- 5 goździków
- 1 mała laska cynamonu
- 1 plaster imbiru
Jak zrobić nalewkę z pigwy z miodem
Rozpuszczamy w wodzie cukier i miód, lekko podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Owoce pigwy myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak przygotowane owoce umieszczamy w słoju i zalewamy wódką oraz ostudzonym miodowym syropem. Dodajemy umyty i obrany imbir, goździki i cynamon. Zamknięty słój pozostawiamy w ciemnym pomieszczeniu na okres 1 tygodnia, wstrząsając naczyniem co kilka dni. Następnie do otrzymanej nalewki dodajemy spirytus i odstawiamy na około 1 miesiąc, po czym nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek, które trzymamy w ciemnym miejscu przynajmniej 4 miesiące.