Przepis na nalewkę z owoców czarnego bzu
Składniki na nalewkę z owoców czarnego bzu
- 1 l spirytusu 95%
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
- 250 ml koniaku
- 0,5 l wody
- 50 dag cukru
- 1 cytryna
- 7-8 goździków
- kawałek kory cynamonu
Jak zrobić nalewkę z owoców czarnego bzu
Owoce czarnego bzu szypułkujemy, dokładnie płuczemy i osuszamy. Następnie umieszczamy je w słoju i zalewamy alkoholem (spirytusem i koniakiem). Zamknięte naczynie odstawiamy w nasłonecznione miejsce na około 2 tygodnie, pamiętając o wstrząsaniu co kilka dni. Wyciskamy sok z cytryny. Wodę gotujemy, rozpuszczając w niej cukier. Do syropu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, goździki i korę cynamonu. Oczyszczamy z szumowin i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wlewamy syrop do słoja i pozostawiamy na tydzień. Po upływie tego okresu nalewkę z owoców czarnego bzu filtrujemy przez gazę lub bibułki filtracyjne i wlewamy do butelek. Trunek należy odstawić w chłodne i ciemne pomieszczenie na okres około 3 – 4 miesięcy. Wtedy nalewka dojrzeje i będzie najlepsza do spożycia.