Nalewka z owoców czarnego bzu

Przepis na nalewkę z owoców czarnego bzu

 height=222

Składniki na nalewkę z owoców czarnego bzu

  • 1 l spirytusu 95%
  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 250 ml koniaku
  • 0,5 l wody
  • 50 dag cukru
  • 1 cytryna
  • 7-8 goździków
  • kawałek kory cynamonu


Jak zrobić nalewkę z owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu szypułkujemy, dokładnie płuczemy i osuszamy. Następnie umieszczamy je w słoju i zalewamy alkoholem (spirytusem i koniakiem). Zamknięte naczynie odstawiamy w nasłonecznione miejsce na około 2 tygodnie, pamiętając o wstrząsaniu co kilka dni. Wyciskamy sok z cytryny. Wodę gotujemy, rozpuszczając w niej cukier. Do syropu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, goździki i korę cynamonu. Oczyszczamy z szumowin i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wlewamy syrop do słoja i pozostawiamy na tydzień. Po upływie tego okresu nalewkę z owoców czarnego bzu filtrujemy przez gazę lub bibułki filtracyjne i wlewamy do butelek. Trunek należy odstawić w chłodne i ciemne pomieszczenie na okres około 3 – 4 miesięcy. Wtedy nalewka dojrzeje i będzie najlepsza do spożycia.