Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu

 height=222

Składniki na nalewkę z kwiatów czarnego bzu

  • 1 l spirytusu
  • 50 kwiatostanów bzu czarnego
  • 1 l wody
  • 70 dag cukru
  • 2 cytryny (duże)
  • 3 limonki
  • 1 laska wanilii

 

Jak zrobić nalewkę z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu oczyszczamy i płuczemy. Wyciskamy sok z limonek. Cytryny myjemy, sparzamy, kroimy w plasterki i usuwamy pestki. Gotujemy wodę z cukrem, po odszumowaniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie kwiaty czarnego bzu umieszczamy wraz z pokrojoną cytryną w słoju, dodajemy laskę wanilii i zalewamy syropem. Zamknięty słój odstawiamy na okres 1 tygodnia w słonecznym miejscu, pamiętając o codziennym wstrząsaniu. Po upływie tygodnia filtrujemy powstały sok, mieszamy ze spirytusem i wyciśniętym sokiem z limonki. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc, co kilka dni wstrząsając dla lepszego wymieszania składników. Powstałą nalewkę filtrujemy przez bibułkę filtracyjną i pozostawiamy na kolejne 2 tygodnie, tym razem nie wstrząsając naczyniem. Wyklarowaną nalewkę z kwiatów czarnego bzu wlewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc aż dojrzeje.