Nalewka wiśniowa z cytryną i miętą

Przepis na nalewkę wiśniową z cytryną i miętą

 height=222

Składniki na nalewkę wiśniową z cytryną i miętą

  • 2 kg dojrzałych wiśni
  • 500 ml spirytusu
  • 250 ml wódki
  • 300 g cukru
  • 4-5 plasterków cytryny
  • 5 listków mięty

 

Jak zrobić nalewkę wiśniową z cytryną i miętą

Połowę wiśni drylujemy, a drugą połowę pozostawiamy z pestkami. Owoce zalewamy wódką i spirytusem, w dużym słoju i odstawiamy na 4 tygodnie. Następnie zlewamy płyn do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i czekamy żeby puściły sok. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić – trwa to około 15-30 dni. Od czasu do czasu należy potrząsać naczyniem. Następnie łączymy uzyskany syrop z wcześniej zlanym płynem, mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować przez jeden rok.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris