Przepis na nalewkę wiśniową z cytryną i miętą
Składniki na nalewkę wiśniową z cytryną i miętą
- 2 kg dojrzałych wiśni
- 500 ml spirytusu
- 250 ml wódki
- 300 g cukru
- 4-5 plasterków cytryny
- 5 listków mięty
Jak zrobić nalewkę wiśniową z cytryną i miętą
Połowę wiśni drylujemy, a drugą połowę pozostawiamy z pestkami. Owoce zalewamy wódką i spirytusem, w dużym słoju i odstawiamy na 4 tygodnie. Następnie zlewamy płyn do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i czekamy żeby puściły sok. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić – trwa to około 15-30 dni. Od czasu do czasu należy potrząsać naczyniem. Następnie łączymy uzyskany syrop z wcześniej zlanym płynem, mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować przez jeden rok.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris