Przepis na nalewkę truskawkową
Składniki na nalewkę truskawkową
- 1 l czystej wódki 40%
- 1 kg truskawek
- 0,5 l miodu wielokwiatowego (płynnego)
Jak zrobić nalewkę truskawkową
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszone wsypujemy do słoja. Następnie zalewamy alkoholem. Zamykamy słój i odstawiamy na 6 tygodni do ciepłego pomieszczenia. Po upływie tego czasu zlewamy utworzony nalew i zostawiamy go w ciemnym miejscu. Owoce zalewamy miodem. Zamknięty słój z owocami odstawiamy na okres 2 tygodni, pamiętając o wstrząsaniu nim co kilka dni. W kolejnym etapie łączymy uzyskany syrop z nalewem. Po tygodniu trunek filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka truskawkowa powinna dojrzewać w chłodnym i ciemnym miejscu najlepiej przez co najmniej 3 – 4 miesiące.