Nalewka truskawkowa

Przepis na nalewkę truskawkową

 height=222

Składniki na nalewkę truskawkową

  • 1 l czystej wódki 40%
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 l miodu wielokwiatowego (płynnego)

 

Jak zrobić nalewkę truskawkową

Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszone wsypujemy do słoja. Następnie zalewamy alkoholem. Zamykamy słój i odstawiamy na 6 tygodni do ciepłego pomieszczenia. Po upływie tego czasu zlewamy utworzony nalew i zostawiamy go w ciemnym miejscu. Owoce zalewamy miodem. Zamknięty słój z owocami odstawiamy na okres 2 tygodni, pamiętając o wstrząsaniu nim co kilka dni. W kolejnym etapie łączymy uzyskany syrop z nalewem. Po tygodniu trunek filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka truskawkowa powinna dojrzewać w chłodnym i ciemnym miejscu najlepiej przez co najmniej 3 – 4 miesiące.