Przepis na na nalewkę orzechową
Składniki na na nalewkę orzechową
- 0,5 l spirytusu 95%
- 250 ml koniaku
- 30 dag orzechów włoskich (zielonych)
- 250 ml wody
- 250 ml miodu (płynnego)
- 5-6 goździków
- kawałek kory cynamonu
Jak zrobić na nalewkę orzechową
Umyte i osuszone orzechy kroimy w kostkę i wkładamy do słoja. Zalewamy spirytusem i dodajemy goździki z korą cynamonu. Zamknięty słój odstawiamy na okres 2 tygodni, pamiętając o częstym wstrząsaniu. Po tym okresie uzyskany nalew filtrujemy. Gotujemy wodę z miodem, usuwamy szumowiny i zdejmujemy z ognia. Uzyskany nalew powoli wlewamy do gorącego syropu, dodajemy koniak i odstawiamy na tydzień. Następnie nalewkę orzechową filtrujemy przez gazę lub bibułki filtracyjne i wlewamy do butelek. Trunek trzymamy przez przynajmniej 3 miesiące w chłodnym i ciemnym miejscu, aż dojrzeje.