Nalewka orzechowa

Przepis na na nalewkę orzechową

 height=222

Składniki na na nalewkę orzechową

  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 250 ml koniaku
  • 30 dag orzechów włoskich (zielonych)
  • 250 ml wody
  • 250 ml miodu (płynnego)
  • 5-6 goździków
  • kawałek kory cynamonu


Jak zrobić na nalewkę orzechową

Umyte i osuszone orzechy kroimy w kostkę i wkładamy do słoja. Zalewamy spirytusem i dodajemy goździki z korą cynamonu. Zamknięty słój odstawiamy na okres 2 tygodni, pamiętając o częstym wstrząsaniu. Po tym okresie uzyskany nalew filtrujemy. Gotujemy wodę z miodem, usuwamy szumowiny i zdejmujemy z ognia. Uzyskany nalew powoli wlewamy do gorącego syropu, dodajemy koniak i odstawiamy na tydzień. Następnie nalewkę orzechową filtrujemy przez gazę lub bibułki filtracyjne i wlewamy do butelek. Trunek trzymamy przez przynajmniej 3 miesiące w chłodnym i ciemnym miejscu, aż dojrzeje.