Przepis na nalewkę morelową
Składniki na nalewkę morelową
- 1 kg moreli
- 1 l spirytusu
- 700 ml wody
- 50 dag cukru
Jak zrobić nalewkę morelową
Morele myjemy i suszymy, po czym przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Około 1/5 wyjętych pestek tłuczemy. Następnie rozpuszczamy cukier w 250ml wody i gotujemy. Dodajemy przekrojone morele i roztłuczone pestki, doprowadzamy do wrzenia, po czym całość odstawiamy w naczyniu na 1 dobę.
Tak przygotowany syrop przesączamy przez gęste sitko. Dodajemy spirytus i resztę wody. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do słoja, zamykamy i odstawiamy na 3 miesiące. Po tym okresie nalewkę przecedzamy przez gazę i przelewamy do wcześniej umytych butelek. Gotową nalewkę morelową odstawiamy na 3 tygodnie w ciemnych i chłodnym miejscu.