Nalewka miętowa

Przepis na nalewkę miętowa

 height=222

Składniki na nalewkę miętowa

  • 1 l czystej wódki 40 %
  • 4 szklanki liści mięty (świeżych)
  • 0,5 l wody
  • 40 dag cukru

 

Jak zrobić nalewkę miętowa

Świeże liście mięty myjemy, a po osuszeniu wkładamy do słoja. Następnie zalewamy alkoholem. Zamknięte naczynie odstawiamy w ciemne miejsce na okres 10 dni. Po tym czasie zlewamy uzyskany nalew. Wodę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy cukier, zbieramy szumowiny i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy syrop z otrzymanym wcześniej nalewem. W kolejnym etapie filtrujemy nalewkę przez bibułki filtracyjne i wlewamy do butelek. Polecamy odstawić na kilka tygodni, aczkolwiek od razu też nadaje się do spożycia.