Nalewka malinowa

Przepis na nalewkę malinową

 height=222

Składniki na nalewkę malinową

  • 0,5 l spirytusu 70%
  • 1 l czystej wódki 40%
  • 1,5 kg malin
  • 50 dag cukru

 

Jak zrobić nalewkę malinową

Maliny oczyszczamy z liści, płuczemy i odsączamy. Następnie umieszczamy w słoju i zalewamy alkoholem. Zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe i nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie. W kolejnym etapie zlewamy nalew do oddzielnego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem. Zamknięty słój z owocami ustawiamy na słońcu, pamiętając o częstym wstrząsaniu. Gdy cukier się rozpuści odciskamy maliny, a uzyskany sok łączymy z nalewem. Po połączeniu filtrujemy nalewkę przez gazę i wlewamy do ciemnych butelek. Nalewkę malinową pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie, aż dojrzeje.