Przepis na nalewkę malinową
Składniki na nalewkę malinową
- 0,5 l spirytusu 70%
- 1 l czystej wódki 40%
- 1,5 kg malin
- 50 dag cukru
Jak zrobić nalewkę malinową
Maliny oczyszczamy z liści, płuczemy i odsączamy. Następnie umieszczamy w słoju i zalewamy alkoholem. Zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe i nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie. W kolejnym etapie zlewamy nalew do oddzielnego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem. Zamknięty słój z owocami ustawiamy na słońcu, pamiętając o częstym wstrząsaniu. Gdy cukier się rozpuści odciskamy maliny, a uzyskany sok łączymy z nalewem. Po połączeniu filtrujemy nalewkę przez gazę i wlewamy do ciemnych butelek. Nalewkę malinową pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie, aż dojrzeje.