Nalewka brzoskwiniowa

Przepis na nalewkę brzoskwiniową

 height=222

Składniki na nalewkę brzoskwiniową

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 0,5 l wody
  • 250 ml spirytusu
  • 1l czystej 40% wódki
  • 0,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić nalewkę brzoskwiniową

Brzoskwinie myjemy i suszymy, po czym dzieląc na ósemki wyjmujemy pestki. Tak przygotowane wkładamy do dużego słoja i zalewamy wódką oraz spirytusem. Zamykamy słój i pozostawiamy w zacienionym i ciepłym miejscu na okres około 4 – 5 tygodni. Ważne aby wstrząsnąć naczyniem co kilka dni. Po wyznaczonym czasie zlewamy nalewkę, dodajemy wymieszaną wodę z cukrem oraz wyciśnięty wcześniej sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w zamkniętym naczyniu na 3 miesiące. Następnie filtrujemy otrzymaną brzoskwiniową nalewkę i przelewamy do przygotowanych umytych butelek. Alkohol odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na okres 1-2 tygodni.