Nalewka agrestowa z wanilią i imbirem

Przepis na nalewkę agrestową z wanilią i imbirem

 height=222

Składniki na nalewkę agrestową z wanilią i imbirem

  • 1 kg owoców agrestu (zielonego lub czerwonego)
  • 1 l spirytusu
  • 0,3 kg cukru
  • pół laski wanilii
  • kawałek korzenia imbiru

 

Jak zrobić nalewkę agrestową z wanilią i imbirem

Dojrzały agrest obieramy z ogonków i szypułek, a następnie myjemy i osuszamy. Każdy z owoców przekrawamy na pół i umieszczamy w dużym słoju. Zalewamy spirytusem i dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i obrany, pokrojony w plasterki imbir. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłym miejscu (najlepiej na parapecie) na 4-5 tygodni co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie zlewamy nalew, przecedzamy i odstawiamy do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. Owoce z powrotem umieszczamy w słoju, zasypujemy cukrem, znów szczelnie zakręcamy i wstrząsamy co 2-3 dni, aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru. Po zlaniu syropu powstałego po rozpuszczeniu cukru dolewamy do niego wcześniej nalew spirytusowy. Tak powstałą nalewkę agrestową musimy przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc. Nalewka agrestowa w zależności od owoców jakie użyliśmy będzie miała kolor od żółtego, poprzez pomarańczowy do czerwonego.

Przepis na agrestówkę – wersja 2

 height=222

Składniki na agrestówka

  • 1 kg agrestu
  • 1 l spirytusu
  • 40 dag cukru
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 mała laska wanilii

 

Jak zrobić agrestówkę

Agrest myjemy i suszymy. Następnie oczyszczamy z ogonków i szypułek. Owoce lekko rozgniatamy (ale nie miażdżymy) i umieszczamy w słoju. Dodajemy imbir i wanilię, po czym całość zalewamy alkoholem. Zakręcony słój pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na okres 3 tygodni. Po upływie tego czasu przecedzamy i zlewamy nalewkę, pozostawiając w ciemnym i chłodnym miejscu. Następnie odcedzone owoce zasypujemy w słoju cukrem i odstawiamy na kilka dni do momentu ich rozpuszczenia. Pamiętamy o codziennym wstrząsaniu naczynia. Po upływie około 10 – 14 dni zlewamy otrzymany syrop i mieszamy z nalewką. Agrestówkę filtrujemy przez gazę i przelewamy do wcześniej umytych butelek. Odstawiamy gotowy trunek na okres około 2 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris