Zawsze nie lada wyzwaniem jest zakup odpowiednich garnków do kuchni. Nigdy nie wiemy, jaka powinna być powłoka, jaka grubość, jaka waga… W pierwszej kolejności należy zdecydować, na czym najbardziej nam zależy. Szybkość gotowania? Wygoda? Zdrowie? Zdrowie jest najważniejsze, ale dobrze, żeby pozostałe funkcje też były spełnione, prawda? Pomogę Ci podjąć odpowiednią decyzję!
Jakie garnki są najzdrowsze?
Zdrowie to najważniejsze, na co powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze garnków. W końcu to mamy jedno! Właśnie dlatego należy o nie odpowiednio zadbać, także wyborem bezpiecznych garnków. Takie z pewnością będą garnki emaliowane!
Dlaczego?
Naczynia emaliowane posiadają szklistą powłokę, która nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Takie garnki są idealne dla dzieci, alergików oraz osób starszych. W naczyniach emaliowanych możemy nie tylko bezpiecznie gotować, ale także przechowywać żywność! Szklista powłoka nie wpłynie na smak ani zapach potrawy. Emalia jest także odporna na kwasy i nawet bardzo wysokie temperatury.
Jakie garnki łatwo utrzymać w czystości?
Wbrew pozorom, dobrej jakości naczynia emaliowane są bardzo higieniczne, a utrzymanie ich w czystości nie przysparza problemów. Emalia to powłoka przypominająca szkło. Jest jednolita i nie posiada mikro szczelin, w których mogłyby rozmnażać się bakterie. Dodatkowo zabrudzenia na garnkach emaliowanych zwykle schodzą po samym odmoczeniu naczynia w gorącej wodzie. W najgorszym przypadku wystarczy wykorzystać do pozbycia się zabrudzeń wody z sodą oczyszczoną lub kwasku cytrynowego.
Jak wybrać dobre garnki emaliowane?
To pytanie pojawia się przy kupnie wielu sprzętów agd., w tym także w kwestii garnków. Nie jest niczym złym, że nie znamy się na wszystkim i musimy kupić na ślepo lub zaczerpnąć porady od kogoś, kto się na tym zna.
Ja przy garnkach pracuję od wielu lat i garnki, które sprowadzamy do prowadzonego przez nas sklepu naczynia.olkusz.pl, są naprawdę dobrej jakości. Staramy się jednak zadbać o wszystkich klientów, w związku z czym ceny w sklepie są różne i idą one za jakością.
Najważniejsza, przy ocenie jakości garnków jest grubość ich korpusów. Najtańsze garnki emaliowane, jakie można tanio dostać w dyskontach, wykonane są z korpusu stalowego o grubości ledwie 0,4 mm. Taki garnek będzie przypalał potrawy i nagrzewał je nierównomiernie.
Jaką grubość powinien mieć korpus garnka?
W przypadku garnków emaliowanych stalowy korpus powinien mieć powyżej 1 mm. Z takiego założenia wychodzi także marka Belis, której produkty zaczynają się od grubości 1,2 mm. Firma oferuje także garnki premium. Te mogą poszczycić się grubością aż 2 mm! Tak gruby korpus garnka zapewni nam duży komfort gotowania i zminimalizuje znacznie ryzyko przypalenia potrawy.