Powszechnie wiadomo, że jeden z deserów wzbudzających największe emocje, to lody. Smakowicie podane lody familijne spotykają się zazwyczaj z entuzjazmem zarówno ze strony dzieci, jak i dorosłych. Sprawdź pomysły na lodowe desery!
Aby urozmaicić deser w postaci domowego ciasta, warto postawić na pięknie podany talerzyk z ciastem, a do tego gałką lodów lub lodów i bitej śmietany. Jakie wypieki warto urozmaicić w ten sposób? Jakie ciasta podawać z lodami familijnymi? Zadając sobie to pytanie, pierwsza na myśl przychodzi nam szarlotka. Szarlotka z lodami to tradycja, a jeśli chcemy stworzyć własne tradycje, poczytajmy na ten temat.
Domowe wypieki z dodatkiem lodów
Przede wszystkim do lodów świetnie pasować będą słodkie tarty. Kruche ciasto idealnie będzie komponowało się z lodami o zmiennej konsystencji. Podobnie kruche babeczki. Czekolada, wiśnia, gruszka, orzech i migdał, a do tego lody to wyśmienite połączenie. Lody świetnie będą też łagodziły mocny korzenny smak, a więc polecane są do wszelkich korzennych ciast i ciasteczek.
Z lodami będą smakowały też jabłka w cieście, pączki z dziurką bez nadzienia. Brownie albo sernik i porcja lodów familijnych? Świetny pomysł. Ci, którzy lubią kanapki lodowe, chętnie wykorzystają do komponowania deserów również herbatniki maślane Petit Beurre, ciasteczka Oreo czy wafle. Wystarczy pomiędzy dwiema warstwami umieścić sporą ilość ulubionych lodów i lodowa kanapka gotowa! Takie desery z pewnością najbardziej docenią dzieci, podobnie jak kakao czy kawę zbożową z kulką lodów. My natomiast możemy cieszyć się prawdziwym smakiem kawy z lodami.
Lody familijne można również podawać z owocami. Mogą to być świeże truskawki, jagody czy maliny lub owoce z syropu np. brzoskwinie lub sałatka owocowa. W taki deser warto wbić kruchą rurkę lub wafelek.
Ciasto i lody familijne – na zimno czy na ciepło?
Czy do lodów powinniśmy podawać ciasto na zimno, czy na ciepło? Jak kto lubi, jednak nie da się zakwestionować uroku zimnych lodów smakowicie roztapiających się pod wpływem ciepłych jeszcze wypieków. Taki deser jest trudniejszy do przygotowania, jednak trud z pewnością zostanie doceniony, ponieważ rozkosz dla podniebienia jest niekwestionowana.
Podobnie jest z kawą. Kawa na zimno z lodami to świetna propozycja, zwłaszcza na lato, jednak jesienią i zimą doskonała wydaje się filiżanka gorącej kawy z zimną gałką lodów. Ciepłe z zimnym – doskonałe połączenie.
Jak łączyć smaki?
Szarlotka najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, podobnie sernik. Smak brownie możemy zrównoważyć lodami orzechowymi, waniliowymi, śmietankowymi czy pistacjowymi, urozmaicić go lodami bakaliowymi albo wzmocnić lodami czekoladowymi. Do ciast owocowych warto dodać lody o podobnym smaku. Oczywiście pasują też tradycyjne śmietankowe, waniliowe czy czekoladowe.