Mus z granatów i mleka kokosowego

Przepis na mus z granatów i mleka kokosowego

 height=222

Składniki na mus z granatów i mleka kokosowego

  • 0,5 l soku z granatów
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 85 gram płynnego miodu
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • pół kubka nasion granatu
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

 

Jak zrobić mus z granatów i mleka kokosowego

W większej misce zmieszaj połowę soku z granatu z żelatyną. Zagotuj pozostałą część soku i rozpuść w nim miód. Całość wlej do soku z żelatyną i mieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie podgrzej całość na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudź całość, po czym dolej mleko kokosowe, ekstrakt z wanilii i całość pozostaw w lodówce na 30-45 minut. Gdy mus zacznie gęstnieć możesz przelać go do salaterek czy szklaneczek. Teraz nie pozostaje nic jak czekać, minimum 4 godziny w lodówce, aż całość stężeje. Przed podaniem udekoruj deser nasionami granatu oraz wiórkami kokosowymi. Mus smakuje najlepiej, gdy jest chłodny.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris