Przepis na murzynek
Składniki na murzynek
- 3 jajka
- pół słoiczka dżemu porzeczkowego
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki oleju
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 4 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżeczek kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka posiekanych (nie za drobno) orzechów włoskich
Jak zrobić murzynek
Wszystkie składniki mieszamy miksujemy razem, zaczynając od jajek, cukru, później dżem, mąka, soda, olej, mleko i to co nam zostało. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Ciasto wlewamy do dwóch keksówek (potłuszczonych i posypanych bułką tartą) i pieczemy w 175 stopniach C przez 1 h, po czym sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jeszcze przywiera i ewentualnie jeszcze chwilę pieczemy. Moje było gotowe równo po godzinie.