Odpowiednio dobrane, wysokiej jakości meble, bardzo usprawniają pracę w lokalach gastronomicznych. Są to specyficzne meble, które muszą wyróżniać się dużą odpornością, np. na wysokie temperatury i zarysowania. Blaty robocze wykonane ze stali nierdzewnej to uniwersalne rozwiązanie sprawdzające się w lokalach gastronomicznych każdego typu. Są odporne na wszelkiego rodzaju zagrożenia, na które są narażone kuchenne sprzęty. Czym się kierować wybierając meble do restauracji i innych miejsc gastronomicznych? Dlaczego stal nierdzewna jest tak ważnym materiałem? Podpowiadamy!
- Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej
- Stoły gastronomiczne – co powinno je cechować?
Warto stawiać na meble gastronomiczne wykonane z wysokiej jakości materiałów, bo dzięki temu możemy liczyć na ich długotrwałe użytkowanie.
Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej
Lokale gastronomiczne cieszące się renomą, korzystają z mebli wykonanych ze stali nierdzewnej. Takie meble zapewniają bardzo dużo możliwości technicznych, a swoją wytrzymałością przewyższającą to, co oferują zwykłe, komercyjne meble dostępne w większości sklepów AGD. Dobrzy kucharze zdają sobie sprawę z tego, że stabilne meble ze stali nierdzewnej, wykonane z dużym naciskiem na detale (gładkie krawędzie, powierzchnie niereagujące z żywnością) stanowią wręcz niezbędny element wyposażenia kuchni. Takie produkty zapewniają kucharzom komfort podczas przygotowywania posiłków. Bez względu na to, czy jesteś osobą prowadzącą cenioną restaurację, czy zajmujesz się organizacją stołówek w szkołach lub szpitalach, meble ze stali nierdzewnej są dobrą inwestycją.
Stoły gastronomiczne – co powinno je cechować?
Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej stanowią niezbędny element wyposażenia każdej gastronomii. Kucharze wykonują na nich wstępną obróbkę żywności oraz przygotowują potrawy. Komfort pracy przy takich stołach przekłada się na szybkość i jakość obsługi. Zrobione z wysokiej jakości stali nierdzewnej są bezpieczne w kontakcie z żywnością (cechuje je biologiczna obojętność). Dodatkowo wykazują dużą odporność na mechaniczne uszkodzenia, wysoką temperaturę i nie korodują. Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej możemy łączyć z innym wyposażeniem profesjonalnych kuchni. W sklepach znajdziemy różne rodzaje stołów roboczych, w tym: spawane, skręcane, przyścienne, narożne, centralne, z rantem, półką albo szafką. Możemy je łączyć z takimi meblami ze stali nierdzewnej jak: nadstawki, szafki, baseny, regały, zlewy. Takie połączenia tworzą maksymalnie wykorzystaną przestrzeń kuchenną.
Stoły gastronomiczne ze zlewem mają szerokie zastosowanie. Są spotykane w restauracjach, kawiarniach, cukierniach, sklepach spożywczych oraz w wielu innych lokalach, które świadczą usługi gastronomiczne. Stoły różnią się od siebie wymiarami, przeznaczeniem i funkcjonalnością. Dobrze dobrany model pozwala efektywniej funkcjonować każdej kuchni.
Gdy wybierasz blaty gastronomiczne, pamiętaj, by były dobrze dopasowane do pozostałych mebli wypełniających kuchnię oraz zaplecze lokalu. Meble powinny tworzyć spójną, funkcjonalną całość, w której praca przebiega sprawnie. Bardzo ważnym kryterium wyboru są wymiary konkretnych blatów. Nie powinny być zbyt duże, by nie zabierać cennego miejsca, ani zbyt małe, aby nie ograniczyć przestrzeni roboczej.