Przepis na marynatę do kurczaka w kilku wariantach
Marynata do kurczaka to bardzo prosty przepis, a jej różnorodność wynika z zastosowanych składników. Specjalnie dla Was prezentujemy kilka najciekawszych jej wersji.
Jak zrobić marynatę do kurczaka
Przepis na marynatę do kurczaka niezależnie od składników polega na wymieszaniu wszystkich składników i odstawieniu ich na 1/2 godziny celem przegryzienia. Kurczaka polewamy marynatą i chowamy do lodówki na 6-8 godzin. Co ważne kurczaka w marynacie możesz umieścić w pojemniku lub w worku foliowym. Pozostałą po wyjęciu marynatę użyj do polewania kurczaka podczas pieczenia lub smażenia.
Klasyczna marynata do kurczaka
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- sok z 3-4 cytryn
- 60gram (około 1/4 szklanki) musztardy delikatesowej
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki drobno posiekanej szałwii
- 1/2 szklanki drobno posiekanego oregano
- 1/2 szklanki drobno posiekanej pietruszki
- 1/4 szklanki tymianku
- 1/4 szklanki szczypiorku
- 2-3 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka papryki w proszku
Ziołowa marynata do kurczaka
- oliwa
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- szczypta soli lub przyprawy warzywko
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- szczypta pieprzu, tymianku, słodkiej papryki, chilli, majeranku, oregano i zmielonej gorczycy oraz kminku
Cytrynowa marynata do kurczaka
- sok oraz starta skórka z jednej dużej sparzonej cytryny,
- łyżeczka drobnego cukru,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- odrobina pieprzu.
Żurawinowa marynata z kurczaka
- 6 łyżek dżemu żurawinowego o możliwie największej zawartości owoców,
- sok z dużej cytryny,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 5 łyżek sosu słodko-kwaśnego,
- sok z całej cytryny.
Marynata jogurtowa z chili
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta papryki chili wedle upodobań:-),
- sól do smaku.
Marynata do kurczaka z kolendrą
- łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki kuminu, czyli kminu rzymskiego.
Pikantna marynata do kurczaka
- 3 ząbki posiekanego czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka zioła prowansalskiego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka francuskiej musztardy,
- szczypta soli do smaku.
Miodowo musztardowa marynata do kurczaka
- 1 łyżka miodu,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1,5 łyżki musztardy delikatesowej,
- 1,5 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta kurkumy, curry oraz papryki w proszku.