Likier wiśniowy

Przepis na likier wiśniowy

 height=222

Składniki na likier wiśniowy

  • 0,5 l czystej wódki 50%
  • 250 ml rumu
  • 1 kg wiśni
  • 50 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 3 ziarna ziela angielskiego

 

Jak zrobić likier wiśniowy

Wiśnie myjemy i drylujemy, po czym umieszczamy w słoju i zasypujemy cukrem. Zamknięte naczynie odstawiamy na 3 – 4 dni w ciepłe miejsce. Następnie do słoja dodajemy wanilię, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i kardamon. Zamykamy i odstawiamy na okres około 2 tygodni. Po upływie tego czasu wlewamy do słoja rum z wódką i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu na 6 tygodni, po czym filtrujemy likier wiśniowy i rozlewamy do butelek. Trunek powinien dojrzewać przez pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu.