Przepis na likier wiśniowy
Składniki na likier wiśniowy
- 0,5 l czystej wódki 50%
- 250 ml rumu
- 1 kg wiśni
- 50 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 gałka muszkatołowa
- 3 ziarna ziela angielskiego
Jak zrobić likier wiśniowy
Wiśnie myjemy i drylujemy, po czym umieszczamy w słoju i zasypujemy cukrem. Zamknięte naczynie odstawiamy na 3 – 4 dni w ciepłe miejsce. Następnie do słoja dodajemy wanilię, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i kardamon. Zamykamy i odstawiamy na okres około 2 tygodni. Po upływie tego czasu wlewamy do słoja rum z wódką i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu na 6 tygodni, po czym filtrujemy likier wiśniowy i rozlewamy do butelek. Trunek powinien dojrzewać przez pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu.