Raczej nikomu nie trzeba przedstawiać czym charakteryzują się dania kuchni włoskiej. Takie potrawy jak pizza czy lasagne na stałe zadomowiły się w menu każdego Polaka. Przekonaj się zatem jak samodzielnie wykonać te smakowite dania, aby w pełni oddać ich śródziemnomorski charakter! Oto dwa ciekawe pomysły na obiad!
Pizza – królowa włoskich stołów
Pierwsze wspomnienia o pizzy odnaleźć można jeszcze w dokumentach z X w., co świadczy o tym, że danie to posiada niezwykle długą tradycję wypiekania. Ten charakterystyczny placek z rozmaitymi dodatkami odnaleźć można niemal we wszystkich restauracjach we Włoszech, jak również w niezliczonych pizzeriach na całym świecie. Dzieje się tak dlatego, że potrawa ta charakteryzuje się niesamowitą uniwersalnością – sprawdzi się zarówno w gronie rodzinnym, jak i wśród przyjaciół. Co więcej, możemy przygotować ją z naprawdę dowolnymi składnikami, dzięki czemu każdy może wybrać swoją własną, unikalną wersję, która najbardziej przypadnie mu do gustu. Przekonajmy się zatem jak stworzyć własną pizzę!
Prosty przepis na pizzę
Podstawą każdej pizzy jest ciasto – to dzięki niemu pizza zyskuje swój charakterystyczny kształt. Jak przygotować odpowiednie ciasto na pizzę? Możemy zdecydować się zarówno na zakup gotowego placka, jak i na jego własnoręczne zrobienie. Druga opcja nie jest zbyt pracochłonna, dlatego warto wybrać ją, gdy potrzebujemy większej liczby pizz – będzie to zdecydowanie opcja oszczędniejsza. Jak zatem przygotować ciasto na pizzę? Oto składniki, których potrzebujemy na dwa placki:
- 4 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 50 gr drożdży,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, a następnie ugniatamy ciasto na pizzę, aż stanie się jednolitą masą, którą łatwo da się odkleić od rąk. Następnie zostawiamy ciasto na pizzę na godzinę do wyrośnięcia. Następnie układamy je na blasze do pieczenia i formujemy z niego okrąg (w razie konieczności rozwałkowujemy). Na tak przygotowaną bazę nakładamy sos pomidorowy, który będzie podstawą naszej pizzy. Na tak przygotowane ciasto na pizzę możemy ułożyć dowolne składniki, które odpowiadają nasze podniebieniu. Teraz wystarczy tylko wstawić pizzę do piekarnika na 15 minut.
Lasagne – wyjątkowy makaron
Choć jest to danie mniej znane w Polsce niż pizza, bez wątpienia przypadnie do gustu wielu osobom. Lasagne to płaty płaskiego makaronu rozdzielone aromatycznym sosem beszamelowym wraz z mięsem oraz sosem pomidorowym. Lasagne może być dowolnie modyfikowana, np. poprzez zastąpienie mięsa wegetariańskim dodatkiem, takim jak tofu bądź zamianę sosu pomidorowego na szpinakowy. Choć najczęściej spotkać można lasagne jako potrawę we włoskiej restauracji, można również przygotować ją samodzielnie. Oto przepis jak tego dokonać!
Przepis na lasagne
Choć danie to wydaje się być trudne w przygotowaniu, nic bardziej mylnego! Lasagne można przygotować w niedługim czasie w domu, nawet gdy nie dysponuje się niesamowitymi zdolnościami kulinarnymi! Aby ugotować to danie, potrzebujemy:
- kilka-kilkanaście sztuk makaronu lasagne,
- sos beszamelowy w proszku,
- 2 puszki pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 800 g mięsa mielonego,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- olej.
Pierwszym krokiem będzie usmażenie na patelni cebuli. Do niej dodajemy mięso mielone oraz czosnek. Po chwili smażenia dorzucamy pomidory oraz doprawiamy przyprawami. W tym samym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy namoczone przez chwilę płaty makaronu, na nich układamy warstwę sosu beszamelowego, następnie mięsa, a potem kolejny płat makaronu itd. aż do osiągnięcia całej wysokości naczynia. Tak przygotowane danie pieczemy przez ok. pół godziny.
Mamy nadzieję, że te pomysły na obiad staną się dobrą inspiracją do własnych inicjatyw i eksperymentów w kuchni! Smacznego!