Kuskus z owocami i prażonymi migdałami

Przepis na kuskus z owocami i prażonymi migdałami

 

Składniki na kuskus z owocami i prażonymi migdałami

  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 opakowanie płatków migdałowych lub 2 garście posiekanych migdałów bez skórki (prażymy na patelni)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 pomarańcza obrana ze skórki i pokrojona w kawałki
  • 1 jabłko starte ze skórką na grubej tarce lub pokrojone w drobne paseczki
  • opcjonalnie jogurt

 

Jak zrobić kuskus z owocami i prażonymi migdałami

Zagotuj sok jabłkowy i zalej nim kuskus, przykryj pokrywką i pozostaw na mniej więcej 5 minut, aż kasza stanie się pulchna i miękka. Następnie dodaj do niej prażone migdały, jabłko starte lub pokrojone i cynamon. Pozostaw odrobinę jabłka do dekoracji. Całość wymieszaj i przełóż na talerze. Na wierzch połóż pomarańcze i jabłko, posyp wszystko cynamonem i ewentualnie polej jogurtem. Przygotuj śniadanie tak jak lubisz.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris