Nieustannie słychać o różnych kuchniach świata, jak na przykład o kuchni azjatyckiej, o kuchni wegańskiej, o kuchni wegetariańskiej, o kuchni polskiej, lecz o kuchni fusion raczej nie mówi się wiele. A kuchnia fusion wcale nie jest tak młoda i nie pochodzi z XXI wieku, lecz znana była w Stanach Zjednoczonych już w XIX wieku.
Kuchnia fusion powstała w USA, bo kraj ten posiadał kiedyś i posiada dziś bogatą kulturę i tradycję, którą cechuje wielka różnorodność z powodu tego, że jest to kraj wielonarodowościowy. I właśnie ta różnorodność kulturowa, a w tym kulinarna wpłynęła na powstanie dań łączących ze sobą tradycję z nowoczesnością.
Na czym polega fenomen kuchni fusion?
W kuchni fusion przepisy dawnej kuchni z całego świata zostają wymieszane z przepisami współczesnej kuchni tworząc zupełnie nowe danie, którego dotąd nie było. Na tym właśnie polega fenomen kuchni fusion, która jest w stanie zaskoczyć niejednego smakosza.
Lecz kuchnia fusion nie polega na wrzucaniu wszystkich dawnych i współczesnych produktów do garnka lub na wrzuceniu egzotycznych i znanych współcześnie produktów i na tym koniec. Tak nie działa kuchnia fusion. Kuchnia fusion wręcz zobowiązuje do znajomości produktów i dań z różnych epok, znajomości dań kuchni regionalnej i znajomości dań kuchni światowej. I dopiero posiadając taką szeroką wiedzę kulinarną można przystąpić do wariacji kulinarnych i zacząć realizować własne pomysły w kuchni.
Tylko w ten sposób możemy osiągnąć sukces kulinarny w kuchni i sukces w biznesie gastronomicznym, gdy posiądziemy odpowiednią ilość wiedzy z dziedziny gastronomi. Posiadając zaplecze naukowe można z powodzeniem przystąpić do szalonych kombinacji w kuchni. Zacząć przyrządzać zupełnie nowego dania łącząc ze sobą wyżej wspomniane kuchnie.
Na pewno potrzeba wiele inwencji twórczej i wyobraźni kulinarnej, aby nowe danie było smaczne i aby konsumenci chcieli następnym razem zamówić je w restauracji, bo dziś wiele restauracji w Stanach Zjednoczonych, jak i na całym świecie, a także w naszym kraju przyrządza dania kuchni fusion. Oprócz przygotowania i przyrządzenia ogromne znaczenie ma podanie takiego dania. I to jest kolejna rzecz, nad która wysilają się kucharze, aby zaimponować gościom w restauracjach.
Specyfika kuchni fusion
W kuchni fusion najważniejsze jest to, aby mieć potrzebną wiedzę i aby nie bać się eksperymentować. Aby swoje fantazje kulinarne wprowadzać w czyn z jednoczesną wiedzą o produktach, wiedzą o daniach i tradycjach kulinarnych.
Rozwijanie się w tym kierunku może doprowadzić do zaskakująco pozytywnych efektów. Lecz oczywiście praktyka i eksperymentowanie nie obejdzie się bez porażek, bo do perfekcji dochodzi się poprzez praktykę, w której nie brak metod, prób i błędów. Tak jest we wszystkim i tak jest w gastronomii.
Co jest ważne w kuchni fusion, jak i w każdej innej kuchni?
W kuchni fusion ważne są produkty w pełni spełniające normy sanitarne, jak i sposób przyrządzania posiłków oraz stylizacja dań przed podaniem ich na stół. Od dawna wiadomo, że zanim człowiek spróbuje jakiegoś dania, to najpierw je oczami, czyli analizuje wygląd potrawy. Im lepiej ona wygląda, tym bardziej wzmaga apetyt i odwrotnie.
W Polsce kuchnia fusion jeszcze nie jest tak popularna, jak w wielu innych krajach, a zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych Ameryki, lecz coraz więcej osób przekonuje się do takiej kuchni, bo zasmakowało jej przebywając gdzieś na świecie lub skosztowało w polskich restauracjach posiadających kuchnię fusion w swoim menu.
Polscy restauratorzy także pragną wzbogacić polską kuchnię o nowe smaki i zapachy. Branża gastronomiczna nieustannie się rozrasta, rozwija i doskonali tak na świecie, jak i w Polsce. Lecz dania kuchni fusion można przygotować również w swoim domu, byle tylko zapoznać się z zasadami i wymogami tej kuchni.