Przepis na knedle bułczane z grzybami
Składniki na knedle bułczane z grzybami
- ½ l słodkiej śmietanki
- 1 cebula (ok 50 g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 100 g chudego boczku wędzonego
- 2 jajka
- 3/8 l mleka
- 300 g kurek
- 300 g pieczarek
- 300 g podgrzybków
- 500 g czerstwych bułeczek
- ok. 4 l wody
- sól. pieprz
Jak zrobić knedle bułczane z grzybami
Grzyby w śmietanie
Na widelec nadziać ząbek czosnku. Potem zostanie tylko na krótko włożony do sosu. aby grzybom w śmietanie dodać delikatny posmaczek
Czosnku. Szczypiorek pokroić dopiero na krótko przed podaniem potrawy.
Knedle bułczane:
1. Boczek wędzony. czerstwe bułeczki i cebulę pokroić w kostkę.
2. Pokroić szczypiorek.
3. Do dużego garnka wlać 4 l lekko osolonej wody
4. Zagrzać mleko. Przyrządzanie rozpocząć na ok. 40 minut przed jedzeniem. A więc najpierw przyrządzić knedle bułczane i w czasie ich gotowania przystąpić do przyrządzania grzybów.
Rada: z ciasta na knedle najpierw uformować 1 knedel na próbę i wrzucić do gorącej wody. Jeżeli się rozpadnie. do ciasta dodać trochę mąki lub bułki tartej by było ściślejsze
PRZYRZĄDZENIE GRZYBÓW W ŚMIETANIE
1. Przejrzeć przygotowane składniki i zgromadzić pad ręką.
2. Odciąć zapiaszczone końce trzonów grzybów. Grzybów nie myć
3. Kapelusze, blaszki i trzony grzybów dokładnie oczyścić pędzlem
4. Większe grzyby – jak podgrzybki czy pieczarki – przepołowić lub poćwiartować
5. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 2 (średni pa bór macy)
6. Da garnka wlać śmietanę i zagotować.
7. Zmniejszyć moc grzania płytki do stopnia 1.
8. Włożyć do śmietany ząbek czosnku nadziany na widelec.
9. Śmietanę wygotowywać przez ok. 5 minut
10., Do powali gotującej się śmietany włożyć grzyby i pokrojony szczypiorek.
11. Wyjąć ząbek czosnku. Całość zamieszać i przyprawić do smaku.
12. Grzyby krótka – ok.3 minut – pogotować w śmietanie.
PRZYRZĄDZENIE KNEDLI BUŁCZANYCH
1. Pokrojoną w kostkę bułkę namoczyć w 3/8 l letniego mleka
2. Wytopić baczek, dodać pokrojoną cebulę i razem zeszklić.
3. Osączyć (z powodu nadmiaru tłuszczu knedle mogą się rozpadać)
4. Jajka, szczypiorek, boczek i cebulę włożyć do namoczonej bułki.
5. Przyprawić i zagnieść na ciasta, przyprawić da smaku. Formować gałki wielkości brzoskwini.
6. W gorącej, nie wrzącej, wadzie powoli gotować 15-20 minut.
Grzyby w śmietanie mogą być podawane na przystawkę wraz z chrupiącą bagietką lub z knedlami bułczanymi jaka samodzielne danie. Tę potrawę można wzbogacić kawałkami krótka obsmażonego mięsa, dziczyzny alba ryby. Z uwagi na to, że grzyby krótka Się gotuje. zachowany zastaje ich typowy (charakterystyczny) aromat. Kiedy grzyby dłużej się gotuje, stają się miękkie i gąbczaste. Warta wiedzieć: potrawy z grzybów – wprawdzie niskokaloryczne – są ciężko strawne.
PRZECHOWYWANIE
Lodówka 1-2 dni. Grzyby w śmietanie, jak i knedle bułczane, należy spożywać możliwie najszybciej.
Zamrażarka: grzyby w śmietanie szybciej sporządzi się na świeża niż rozmrozi. Dlatego. niewielkie resztki trzeba szybka wykorzystać.
GRZYBY Z JAJKAMI Z PATELNI
Trzy jajka rozbełtać ze szczyptą sali. Na niezbyt gorącej patelni roztopić , 1 łyżkę masła. Przysmażyć na nim, mieszając, osączone grzyby w śmietanie, trochę przygnieść widelcem, polać rozmącanymi jajkami. Potrzymać pad przykryciem, aż masa jajeczna się zetnie.
KNEDLE ODSMAŻANE
Zimne knedle bułczane pokrajać na plastry grubości ok. 2 cm. Obsmażyć na gorącym maśle z obu stron na rumiana.