Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i herbaty. Wśród nich króluje kultowa już dyniowa latte, jednak nie jest jedyną, której warto poświęcić chwilę uwagi. Poznaj przepis na rozgrzewającą kawę z mlekiem imbirowym, którą możesz przygotować bez wychodzenia z domu!
Czego będziesz potrzebował do przygotowania kawy?
Do przygotowania tego aromatycznego napoju będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Przyda się także garnek do podgrzania mleka, dobrej jakości kawa oraz:
- Kawałek świeżego imbiru,
- Mleko (dla podbicia i lepszego smaku możesz wykorzystać napój roślinny np. owsiany),
- Coś do posłodzenia np. cukier trzcinowy bądź miód.
Dla lepszego i bardziej korzennego smaku możesz wykorzystać przyprawy takie jak goździki, cynamon w lasce, kardamon czy gałka muszkatołowa. Najlepiej sprawdzą się te świeże, rozgniecione chwilę przed przygotowaniem kawy. To sprawi, że będzie ona bardziej aromatyczna. To, czy i w jakiej ilości je dodasz, zależy wyłącznie od ciebie. Jeśli lubisz mocno przyprawione kawy – dodaj 1 łyżeczkę przygotowanej mieszanki, w przeciwnym wypadku wystarczy około pół łyżeczki.
W przepisie nie może zabraknąć aromatycznej, dobrej jakości kawy. Możesz przygotować ją na kilka sposobów: z wykorzystaniem kawiarki, ekspresu ciśnieniowego, przelewowego bądź tego na kapsułki. Na szczególną uwagę zasługuje ten ostatni. Można bowiem dokupić do niego różnorodne kapsułki, zawierające 100% wysokiej jakości, zmielonych ziaren kawy. Samo przygotowanie takiego „czarnego naparu” jest szybkie, a jego smak i intensywność można dobrać do własnych preferencji. Sprzęt i produkty niezbędne do przygotowywania w ten sposób małej czarnej – i nie tylko – można znaleźć na Nespresso.com. A teraz przejdźmy do konkretów.
Jak przygotować kawę z mlekiem imbirowym krok po kroku?
Na początku przygotuj mleko imbirowe:
- Imbir pokrój w drobną kostkę. W garnku zagotuj szklankę mleka lub napoju roślinnego, dodaj do niego pokrojony imbir oraz wybrane słodzidło.
- Jeśli chcesz kawę o bardziej korzennym smaku – dodaj rozmiażdżone w moździerzu goździki i kardamon, utartą gałkę muszkatołową oraz laskę cynamonu.
- Całość gotuj około 10 minut, cały czas mieszając i obserwując by mleko się nie przypaliło lub nie wykipiało.
- W między czasie przygotuj kawę. Jeśli korzystasz np. z kawiarki do jej dolnej części nalej wodę a do sitka nasyp odpowiednią ilości kawy. Wstaw na kuchenkę i poczekaj aż się zagotuje.
W przypadku ekspresu do kawy na kapsułki wystarczy, że wybierzesz ulubioną kapsułkę, włożysz ją do ekspresu i zamkniesz pokrywę – reszta zrobi się z zasadzie sama! Możesz przygotować pojedyncze espresso, a dla większych kawoszy, idealnym rozwiązaniem będzie podwójne espresso. Kawę można przyrządzić również w wersji bezkofeinowej, by móc delektować się jej imbirowym smakiem o każdej porze dnia!
Gotowe, lekko przestudzone mleko spień za pomocą spieniacza i wlej do wysokiej szklanki bądź dużego kubka. Następnie dodaj przygotowane espresso, wlewając je powoli po ściance, dzięki czemu uzyskasz podobny efekt wizualny jak w przypadku caffé latte. Wierzch kawy możesz posypać cynamonem.
Jeśli spodziewasz się gości i zależy Ci by kawa prezentowała się efektownie, możesz wyciąć wzroki w kartce papieru, położyć ją na wierzchu szklanki lub kubka i w ten sposób udekorować cynamonem – efekt „wow” gwarantowany, a Ty zyskasz miano domowego baristy!