Kawa z najwyższej półki nazywana jest kawą speciality. Termin ten od dawna znany jest baristom i klientom profesjonalnych kawiarni. W tym artykule postaramy się przybliżyć Ci temat kaw speciality, tak byś mógł go lepiej poznać i być może zaciekawić na tyle byś chciał ich spróbować.
Jakie kawy mogą uzyskać tytuł „kawy speciality”?
Ziarna oceniane są w 100 punktowej skali przez certyfikowanych degustatorów kawy oraz licencjonowanych Q Grader-ów. Aby mogły uzyskać tytuł kawy speciality muszą w myśl tych kryteriów uzyskać minimum 80 punktów.
Kawy speciality uprawiane są na dużych wysokościach, z wysoką starannością i dbałością ze strony rolników. Zazwyczaj są sprzedawane prosto do palarni by skrócić maksymalnie okres przechowywania, następnie palarnie tworzą dostosowane, niestandardowe profile dla konkretnych ziaren. Pozwala to na uwydatnienie i podkreślenie naturalnego smaku.
Zielone ziarna oceniane są przez kontrolę wzrokową i cupping. Kontrola wzrokowa obejmuje pobranie próbki o wadze 350g oraz policzeniu ziaren, posiadających wady. Do wad zaliczamy kwestie pierwotne jak na przykład czarne ziarno, oraz kwestie wtórne jak połamane ziarna. Do spełnienia kryteriów ziarna nie mogą mieć wad o charakterze pierwotnym oraz mniej, niż 5 wad o charakterze wtórnym. W trakcie cuppingu, czyli palenia i parzenia kawy gorącą wodą, degustatorzy oceniają jej kwasowość, konsystencję, smak oraz aromat.
Nowe trendy czy trendy z bogatą historią?
Kawa speciality ma swoje początki w XX wieku, chociaż wtedy nikt jeszcze jej tak nie nazywał. Pierwsze dokładnie wyselekcjonowane ziarna z konkretnego regionu Gwatemali były sprowadzane dla Hotelu du Crillon w Paryżu. Terminu „kawa specialty” użyto po raz pierwszy w latach 70 w specjalistycznej prasie – Tea and Coffe Trade Journal. Otwarcie sklepów typu Starbucks i Peet’s upowszechniło ten rodzaj kawy jej miłośnikom na całym świecie.
Kawa speciality pochodzi głównie z Etiopii, Kolumbii oraz Kenii. Rynek kaw ciągle się rozwija.
Metody parzenia
Kawę speciality można parzyć wszystkimi dostępnymi metodami parzenia, zarówno w ekspresie kolbowym, jak i metodami alternatywnymi. Warto zadbać o szczególne warunki parzenia spełniające wymagania i podkreślające dobry smak ziaren. Ziarna należy zmielić w wysokiej jakości młynku, na odpowiednią dla sposobu parzenia grubość. Następnie powinno się użyć wody w dobrym zakresie temperatur. Nawet najlepsze ziarna zaparzone w nieprawidłowy sposób stracą swój niepowtarzalny smak i aromat.
Ciekawostki
Ze względu na to, że ziarna kaw speciality pochodzą w małych plantacji, położonych w górzystych, trudno dostępnych rejonach dobrym zwyczajem jest płacenie za nie zawyżonej ceny. Dzięki temu możliwe jest stworzenie lepszych warunków pracy dla rolników oraz danie im możliwości rozwoju. Dodatkowo rolnicy mają możliwość uczestnictwa w specjalistycznych szkoleniach podnoszących ich kwalifikacje.
W przypadku kaw speciality, w przeciwieństwie do kaw z półek supermarketów możemy poznać dokładne informacje na ich temat. Znamy między innymi nazwę farmy, z której pochodzą ziarna, odmianę botaniczną oraz szczegóły dotyczące obróbki.
Kawy speciality charakteryzują się dużą wyrazistością smaku oraz naturalną słodyczą. Poprawnie zaparzone nie posiadają nut gorzkich ani kwaśnych. Zależnie od ulubionych nut smakowych można wybrać konkretny rejon pochodzenia ziaren. Posmak gorzkiej czekolady znajdziemy w ziarnach z Salwadoru lub Hondurasu, inne rejony będą źródłem ziaren z posmakiem orzechowo-czekoladowym, herbacianym czy owoców cytrusowych.
Ziarna charakteryzuje zawsze świeże wypalenie, z reguły trafiają do klienta do 2 tygodni od wypalenia, maksymalny okres to 4 tygodnie po wypaleniu w piecu.
Doskonały wybór kaw speciality znajdziesz na mottcoffee.eu