Przepis na jarzębinkę
Składniki na jarzębinkę
- 1,5 l spirytusu 70 %
- 0,5 kg owoców jarzębiny (przemrożonych)
- 125 ml wody
- 0,5 l miodu (płynnego)
- 1 cytryna
Jak zrobić jarzębinkę
Włączamy piekarnik na temperaturę 150 stopni C. Owoce jarzębiny dokładnie płuczemy. Po osuszeniu wsypujemy na blachę. Wkładamy do nagrzanego
piekarnika na około 30 minut. Tak przygotowane owoce jarzębiny umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem. Rozpuszczamy w wodzie miód, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, po czym syrop wlewamy do słoja. Zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 3 tygodni. Następnie filtrujemy uzyskana nalewkę i wlewamy do butelek. Jarzębinkę należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu przez min. 6 miesięcy, aż dojrzeje.