Jarzębinka

Przepis na jarzębinkę

 height=222

Składniki na jarzębinkę

  • 1,5 l spirytusu 70 %
  • 0,5 kg owoców jarzębiny (przemrożonych)
  • 125 ml wody
  • 0,5 l miodu (płynnego)
  • 1 cytryna

 

Jak zrobić jarzębinkę

Włączamy piekarnik na temperaturę 150 stopni C. Owoce jarzębiny dokładnie płuczemy. Po osuszeniu wsypujemy na blachę. Wkładamy do nagrzanego
piekarnika na około 30 minut. Tak przygotowane owoce jarzębiny umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem. Rozpuszczamy w wodzie miód, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, po czym syrop wlewamy do słoja. Zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 3 tygodni. Następnie filtrujemy uzyskana nalewkę i wlewamy do butelek. Jarzębinkę należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu przez min. 6 miesięcy, aż dojrzeje.