Jak wybrać najlepszy ekspres do restauracji?


Mało kto wyobraża sobie zacząć dzień bez filiżanki czarnego napoju. Z tego powodu w restauracjach, kawiarniach czy innych lokalach gastronomicznych, ekspres do kawy powinien być jak najlepszej jakości. W końcu są to miejsca, w których spotykamy się, by odpocząć, spotkać się ze znajomymi czy poprowadzić rozmowy biznesowe. Czym charakteryzują się dobre ekspresy gastronomiczne i jak wybrać profesjonalny sprzęt do restauracji?

Dlaczego ważna jest wysoka jakość?

Mogłoby się wydawać, że przy przyrządzaniu kawy nieważny jest sam sprzęt – liczą się przede wszystkim umiejętności baristy oraz dobór odpowiednich ziaren. Warto jednak pamiętać, że posiadając słabej jakości ekspres nie będziemy w stanie zagwarantować dobrego smaku, mimo profesjonalnego baristy i najlepszych ziaren kawy.

Dobry ekspres jest przede wszystkim gwarancją powtarzalności – używając tej samej mieszanki, za każdym razem otrzymamy równie dobry napój, bez względu na inne okoliczności. Dobry barista wie, że to właśnie jakość sprzętu w znacznej mierze odpowiada za efekt końcowy. W końcu w restauracji nie można sobie pozwolić na odstępstwa, a ilość sporządzanych napojów jest znacznie większa niż w przypadku sprzętu domowego, dlatego ekspresy gastronomiczne powinny doskonale radzić sobie nawet przy dużym obciążeniu.

Jak wybrać ekspres gastronomiczny?

Zwykle w restauracjach oraz kawiarniach można znaleźć profesjonalne ekspresy ciśnieniowe. Znacznie rzadziej można natrafić na zwykłe ekspresy przelewowe czy sprzęt hybrydowy: ciśnieniowo-przelewowy, które lepiej sprawdzają się w domach bądź firmach cateringowych niż w lokalach gastronomicznych. Pierwszą rzeczą, na jaką powinno się zwrócić uwagę przy wyborze profesjonalnego ekspresu gastronomicznego jest jego wielkość, a konkretnie ilość grup roboczych. Zależy to od zapotrzebowania konkretnej restauracji – w większej kawiarni o dużej ilości odwiedzających potrzebny będzie znacznie wydajniejszy sprzęt niż w niewielkiej restauracji, w której kawa stanowi jedynie dodatek.

Ekspresy gastronomiczne dla kawiarni

Bardzo ważnym aspektem jest również jakość, jakiej się spodziewamy. Jeśli kawa ma być jedynie dodatkiem, najprawdopodobniej nie zależy nam na zatrudnianiu profesjonalnych baristów, a jedynie podstawowym przeszkoleniu personelu. W takim wypadku lepszym wyborem będą ekspresy gastronomiczne wyposażone w system HX, z różnego rodzaju systemami wspierającymi pracę, które po odpowiednim zaprogramowaniu maszyny za każdym razem przygotują odpowiedniej jakości napój.

Bardziej profesjonalne lokale, nastawione na wysoką jakość oferowanej kawy powinny zainwestować w ekspresy gastronomiczne z układem GTI, które dają możliwość kontroli temperatury, a także czasu ekstrakcji, preinfuzji czy bloomingu.