Bolończyk, makaron, biały sos, bolończyk, makaron, biały sos… Dowiedz się, jak nakładać lasagne, wykonując nasze proste czynności.
Cała sztuczka do stworzenia strukturalnie zdrowego wypieku tkwi w warstwie. Upewnij się, że masz przed sobą wszystkie trzy elementy, zanim zaczniesz:
- Sos boloński.
- Sos beszamelowy.
- Arkusze makaronu.
- Najpierw rozprowadź równą warstwę sosu bolońskiego na dnie naczynia żaroodpornego.
- Następnie ułóż na wierzchu pojedynczą warstwę arkuszy makaronu. Być może trzeba będzie podzielić niektóre arkusze na mniejsze kawałki, aby upewnić się, że pasują.
- Następnie posmaruj warstwą białego sosu (lub beszamelu) i powtarzaj proces, aż oba sosy się zużyją.
- Na koniec dodaj warstwę sosu bolońskiego lub białego – w zależności od tego, który zostanie – i posyp serem (lubimy parmezan i cheddar).
Wskazówka: uważaj, aby nie być zbyt hojnym z każdą warstwą sosu, w przeciwnym razie podczas podawania sosu zrobisz się niechlujny.