Jak ułożyć lasagne?

Bolończyk, makaron, biały sos, bolończyk, makaron, biały sos… Dowiedz się, jak nakładać lasagne, wykonując nasze proste czynności.

Cała sztuczka do stworzenia strukturalnie zdrowego wypieku tkwi w warstwie. Upewnij się, że masz przed sobą wszystkie trzy elementy, zanim zaczniesz:

  • Sos boloński.
  • Sos beszamelowy.
  • Arkusze makaronu.
  1. Najpierw rozprowadź równą warstwę sosu bolońskiego na dnie naczynia żaroodpornego.
  2. Następnie ułóż na wierzchu pojedynczą warstwę arkuszy makaronu. Być może trzeba będzie podzielić niektóre arkusze na mniejsze kawałki, aby upewnić się, że pasują.
  3. Następnie posmaruj warstwą białego sosu (lub beszamelu) i powtarzaj proces, aż oba sosy się zużyją.
  4. Na koniec dodaj warstwę sosu bolońskiego lub białego – w zależności od tego, który zostanie – i posyp serem (lubimy parmezan i cheddar).

Wskazówka:  uważaj, aby nie być zbyt hojnym z każdą warstwą sosu, w przeciwnym razie podczas podawania sosu zrobisz się niechlujny.