Jeżeli macie ochotę na ciasto czekoladowe, to możecie je przygotować szybko i wcale nie musicie go piec. Dziś przedstawimy Wam szybki i niezwykle prosty przepis na takie ciasto, które rzeczywiście jest obłędne. Ma jednak jedną wadę, a mianowicie jest kaloryczne i niestety szybko też znika z talerza, ale naprawdę warto od czasu do czasu pozwolić sobie na taki wypiek. Czas więc przejść do jego przygotowania.
Zacznijmy od blatu ciasta
Wiele osób uważa, że nie potrafi piec, a to dlatego, że nigdy nie wychodzi im biszkopt. Cóż, choć biszkopt wydaje się prosty w przygotowaniu, to jednak okazuje się, że to nie jest do końca prawda. Na szczęście ciasto czekoladowe można upiec bez biszkoptu, ale można jeszcze bardziej ułatwić sobie życie i przygotować je bez pieczenia. Potrzebujemy około 200 gram herbatników w czekoladzie – nie polecamy herbatników kakaowych. Gdy już mamy ciastka, blendujemy je na pyłek, a na koniec dodajemy 100 gram roztopionego masła. Roztopić możecie je w kąpieli wodnej, ale możecie znowu ułatwić sobie życie i zrobić to w kuchence mikrofalowej. Masa będzie nieco kleista, ale to oznacza, że wszystko jest ok. Teraz przekładamy ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia o rozmiarze 20 cm na 30 cm (lub coś koło tego, a jeżeli Wasza blaszka jest większa, to zwiększcie proporcje) i gotowe. Blachę umieszczamy w lodówce na pół godziny, a międzyczasie przygotowujemy krem.
Krem czekoladowy – smaczny i prosty
Teraz możemy już przejść do przygotowania kremu czekoladowego. Potrzebujemy około pół litra śmietany kremówki. Ubijamy ją na sztywną masę – pamiętajcie jeszcze, by pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Gdy śmietana jest już ubita, dodajemy do niej 200 gram roztopionej mlecznej czekolady oraz 50 gram serka mascarpone. Całość mieszamy. Następnie masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy jeszcze kawałki czekolady, ale można także dodać wiórki. Tutaj polecamy Wam gorzką czekoladę. Natomiast do drugiej masy dodajemy dwie łyżki kremu czekoladowego, ale możecie też użyć orzechowego. Wszystko zależy od tego, co lubicie. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy na nie masę z kawałkami bądź wiórkami czekolady. Całość ponownie ląduje w lodówce. Druga masa na razie czeka na swoją kolej. My natomiast teraz będziemy blendować zwykłe maślane herbatniki. Potrzebujemy około 200 gram takich herbatników. Gdy są już gotowe, dodajemy do nich nasz przygotowany wcześniej krem z dodatkiem kremu czekoladowego. Całość mieszamy i nakładamy na górną cześć ciasta, które ląduje znowu w lodówce, ale teraz na kilka godzin.
Teraz czas na dekoracje
Czas pomyśleć o dekoracjach. W końcu nie od dziś wiadomo, że pięknie udekorowane ciasta smakują jeszcze lepiej. Ale jednocześnie nie trzeba wcale obawiać się, że ich przygotowanie będzie trudne. W końcu można zawsze postawić na kwiaty na tort. Są stylowe, ale też zwyczajnie estetyczne. Dodatkowo przestrzeń obok nich możecie udekorować cukrowymi kulkami w kolorze złotym – efekt finalny będzie jeszcze lepszy. Niewątpliwie ozdoby na tort kwiaty sprawdzą się właśnie w przypadku naszego wypieku bez pieczenia, a przy dekorowaniu ciasta czekoladowego tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia.
W wersji z białek czekolady
Nasze ciasto możecie też przygotować w wersji z białej czekolady. Będzie również smaczne. Przy czym pamiętajcie, by dodać jej mniejszą ilość. W tym przypadku użyjcie zwykłych herbatników maślanych bez żadnej czekolady. Możecie też użyć biszkoptów. Ciasto będzie także świetnie smakować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego banany i zyskać ciekawy posmak. I tutaj do dekoracji kwiaty na tort będą dobrym wyborem. Ale możecie też wykonać dekoracje z masy plastycznej, choć jest to już zdecydowanie bardziej czasochłonne. Ale jeżeli macie ochotę trochę się pobawić, to dlaczego nie! A jeżeli chcecie nieco obniżyć kaloryczność ciasta, to zamiast śmietany kremów użyjcie wersji roślinnej. Jednocześnie możecie zmniejszyć ilość masła o połowę, za to dodać 4 łyżki chudego mleka. Również taka wersja będzie bardzo smaczna. Zatem czas już przejść do pracy, bo to ciasto czekoladowe bez pieczenia jest rzeczywiście obłędne w smaku i wręcz trzeba je spróbować.