Jak otworzyć masarnię?

jak-otworzyc-masarnie
Pierwszym warunkiem, który należy spełnić, żeby otworzyć własną masarnię, jest znalezienie odpowiedniego budynku. Jego powierzchnia i rozkład muszą pozwalać na bezproblemowe umieszczenie kilku stref produkcyjnych. W niektórych przypadkach należy też zarezerwować miejsce na biuro czy sklep firmowy. Dowiedz się, o czym jeszcze warto pamiętać, zakładając swój biznes.

Otwarcie zakładu produkcji mięsa

Jeśli nie dysponujesz odpowiednim budynkiem, potrzebne będą dokumenty zezwalające na budowę oraz raporty przedstawiające potencjalny wpływ zakładu na środowisko. W przypadku planowania zakładu połączonego z ubojnią konieczna będzie także własna oczyszczalnia ścieków. Kiedy zamierzasz tylko skupować półtusze, potrzebne będzie z kolei oddzielne miejsce, przeznaczone do mycia i dezynfekowania przyczep samochodów dostawczych.

Produkty wędliniarskie można przygotowywać tylko z mięsa zwierząt, które były pod nadzorem weterynaryjnym. Dlatego, aby biznes stał się bardziej opłacalny, należy postarać się o maksymalne wykorzystanie surowca. W tym celu warto posiadać jeliciarnię, czyli pomieszczenie do oczyszczania jelit. Odzyskane elementy można później przeznaczyć do produkcji kiełbas. Tusze wymagają też podzielenia na partie. Do tego przeznaczona jest linia rozbiorowa.

Odpowiednie wyposażenie zakładu

W sytuacji, kiedy budynek już stoi i jest gotowy do użytku, należy wyposażyć pomieszczenie w niezbędne urządzenia do produkcji i obróbki mięsa. Z pomocą mogą przyjść firmy takie jak BMG Trade, które oferują sprzęty renomowanych marek. W ich asortymencie znajdziesz maszyny przydatne na każdym etapie wyrabiania produktów spożywczych.

Konieczne do przygotowania wędlin i kiełbas są komory wędzarnicze. Z kolei do wyrobów takich jak salceson czy kaszanka potrzebne są kotły warzelnicze. Zarówno surowe mięso, jak i obrobione należy przechowywać w odpowiednich warunkach. W tym celu trzeba zaopatrzyć się w agregaty chłodnicze. Niektórymi z dodatkowych maszyn, które mogą okazać się niezbędne, są wilki masarskie, nastrzykiwarki czy masownice.

Kolejną kwestią do przemyślenia jest sposób pakowania przetworzonych produktów. Jeśli sprzedawane mają być wędliny wcześniej pokrojone, to potrzebne będą krajalnice. Do poprawnego zamykania różnego rodzaju opakowań polecane są specjalne klipsownice. Wszystkie towary muszą być też oznaczone metką, zawierającą informacje takie jak:

  • kod kreskowy,
  • nazwa wyrobu,
  • waga produktu,
  • skład,
  • data przydatności do spożycia,
  • numer partii.

Zatrudnienie wykwalifikowanych pracowników

To ludzie budują każdy, nawet największy przemysł. Także ten spożywczy. Dlatego nad doborem odpowiedniej kadry należy się poważnie zastanowić. W każdym z działów nowego zakładu potrzebny jest co najmniej jeden specjalista, który będzie nadzorował i uczył niedoświadczonych współpracowników. Zapewni on poprawne wykonanie wszystkich wyrobów.

Potrzebny jest także główny inżynier jakości. Jest to osoba, która prowadzi nadzór nad całym procesem, przez który przechodzi mięso. Dodatkowo koniecznością będzie zadbać o pracowników na stanowiska przedstawicieli handlowych, kierowców czy fakturzystów. Bardzo przydatny może okazać się również mechanik, który szybko upora się z nagłymi usterkami maszyn.