Jak najlepiej wydobyć aromat potraw?

Jak najlepiej wydobyć aromat potraw?

Młynek do pieprzu czy soli to jedne z podstawowych przyrządów w każdej kuchni. Nawet podczas przygotowywania najmniej skomplikowanych potraw sól oraz pieprz to przyprawy, które warto dodać. Jednak te uniwersalne dodatki to niejedyne zioła urozmaicające smak gotowanego dania. W jaki sposób najlepiej podkreślać aromat potraw? W przypadku jakich dań lepiej sprawdzą się zioła suszone, a kiedy świeże? Przeczytaj poniższy artykuł i zdobądź nowe umiejętności, które sprawią, że Twoje potrawy nabiorą wyjątkowego smaku!

Jak podkreślać smak i aromat potraw?

Każdy szef kuchni doskonale wie, że w celu wydobycia najlepszego smaku oraz aromatu dania, niezbędne będą dobrze dobrane przyprawy. Niezastąpionymi produktami nie tylko w profesjonalnej, ale również domowej kuchni są młynki do pieprzu oraz soli. To podstawowe przyprawy, które po świeżym zmieleniu uzyskują niepowtarzalny charakter. Jeśli raz spróbujesz dodać do przygotowywanego dania pieprzu lub soli z młynka z pewnością nie będziesz chciał wrócić od sklepowych alternatyw.

Kiedy nabędziesz młynek do przypraw koniecznie spróbuj mielenia różnego rodzaju soli. Wysokiej jakości produkty posiadają bowiem niezawodny mechanizm, który poradzi sobie nawet z większymi grudkami. Sól himalajska, morska, a nawet charakterystyczna i niepowtarzalna Kala Namak – dzięki nim Twoje dania zrobią ogromne wrażenie na wszystkich domownikach oraz gościach. Ostatni z wymienionych rodzajów soli ma ciekawą czarną barwę i dodaje potrawom jajecznego posmaku, dlatego to niezastąpiony dodatek w kuchni wegańskiej.

Wysokiej jakości młynek możesz również bez problemu użyć do zmielenia innych aromatycznych ziół. Dzięki temu uniwersalnemu produktowi rozdrobnisz takie przyprawy jak: gałka muszkatołowa, płatki chilli, koper włoski oraz całą gamę suszonych ziół – oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie.

Kiedy używać suszonych, a kiedy świeżych ziół?

Kluczowym etapem w procesie przygotowywania każdego dania jest moment dodania ziół. Zastanawiasz się, kiedy wrzucić do garnka lub innego naczynia zioła świeże, a kiedy suszone? Podstawową zasadą dotyczącą świeżych przypraw jest to, że obróbka termiczna pozbawia je cennych olejków eterycznych i zmienia ich wygląd na mało atrakcyjny. Właśnie dlatego ten dodatek warto dorzucić na samym końcu, dzięki czemu zachowa on pełnie swojego aromatu. Jeśli zależy Ci na wyjątkowym podkreśleniu smaku Twojego dania, rekomendowane jest dodatkowe posiekanie świeżych ziół za pomocą ostrego noża.

Zupełnym przeciwieństwem są zioła suszone, które potrzebują więcej czasu na rozwinięcie pełni swoich aromatów. Dlatego tę wersję przypraw lepiej dodać na samym początku gotowania, tak by móc cieszyć się pełnią smaku danego dania. Do uwolnienia aromatu ziół suszonych doskonale sprawdzi się klasyczny młynek do pieprzu, soli oraz innych przypraw.

Świetnym sposobem na oszczędność jest samodzielne suszenie ziół. Proces ten nie jest skomplikowany, należy jednak mieć na uwadze, by zbierane rośliny były w pełni suche. Następnie powinno się je posiekać ostrym nożem na drobne części i zamknąć w szczelnym słoiku. Zioła suszą się dość szybko, dlatego już po kilku dniach będziesz mógł dodawać je do swoich ulubionych potraw i cieszyć się głębią ich smaku.