Jak bezpiecznie przechowywać ugotowany ryż?

Gotowany ryż wymaga ostrożnego obchodzenia się, jeśli chcesz go odgrzać lub zjeść na zimno w sałatce następnego dnia. Sprawdź nasz podręczny przewodnik, aby dowiedzieć się, jak bezpiecznie przechowywać ugotowany ryż i za wszelką cenę uniknąć zatruć pokarmowych!

DLACZEGO TO JEST WAŻNE?

Ryż może zawierać zarodniki Bacillus cereus , które mogą przetrwać temperaturę wrzenia wymaganą do ugotowania ryżu. Jeśli ryż zostanie schłodzony zbyt wolno po ugotowaniu lub pozostawiony w temperaturze pokojowej przez zbyt długi czas, bakterie mogą rozwinąć się z zarodników, uwalniając toksyny, które mogą powodować zatrucie pokarmowe – a te toksyny nie zostaną zniszczone przez ponowne ogrzewanie.

Kluczem jest więc jak najszybsze schłodzenie i schłodzenie resztek ryżu. Rozłóż cienką warstwę na blasze lub blasze do pieczenia, aby szybko ostygła. Następnie schłodzić włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w lodówce. Przechowuj ryż nie dłużej niż jeden dzień przed podgrzaniem – a następnie podgrzej go tylko raz. Niezależnie od wybranej metody podgrzewania, upewnij się, że ryż jest gorący przed podaniem.

JAK ODGRZEWAĆ RYŻ?

NA PŁYCIE:

Włóż ryż do rondla z odrobiną wody i rozbij ewentualne grudki. W razie potrzeby dodaj kilka kropel oleju lub kawałek masła. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą gorące i gorące.

W PIECU:

Umieść ryż w żaroodpornym naczyniu, rozbij wszelkie grudki i dodaj odrobinę wody wraz z kilkoma kroplami oleju lub kawałkiem masła. Przykryj folią i piecz w 150°C przez 15-20 minut, aż się podgrzeją.

W MIKROFALACH:

Włóż ryż do naczynia do kuchenki mikrofalowej, lekko posyp wodą i dodaj odrobinę oleju lub kawałek masła. Przykryj i mikrofaluj na wysokich obrotach przez 1-2 minuty. Mieszaj widelcem, a następnie mikrofaluj jeszcze przez 1-2 minuty, aż się podgrzeje i ugotuje na parze.