Lato w pełni. Słońce pada na nasze twarze każdego dnia, upał doskwiera, a wiatr wciąż nie chce wiać. Temperatury, które mamy za oknem dają nam znać, że to idealny czas na odrobinę ochłody. Czym się schłodzić? To oczywiste! W słoneczny sierpniowy dzień, nic nie smakuje lepiej niż jaglak kajmakowy z lodami. Przed Wami nasze pomysły na letnie desery lodowe. Zdradzimy Wam w tajemnicy, że musicie spróbować obu. Są oszałamiająco smaczne.
Jaglak kajmakowy. Dlaczego warto?
Jaglak kajmakowy, znajdujący się w ofercie Piekarni Galicyjskiej to pyszny baton zbożowy. Jest produkowany na bazie ekspandowanego prosa. Tajemnica jego słodkiego smaku tkwi w wysokiej jakości użytego miodu oraz kajmaku. Dzięki tym składnikom batonik jest pyszną przekąską, która nasyci nawet największego fana łakoci. Jaglak kajmakowy to produkt wypiekany pod czujnym okiem specjalistów, uwielbiających dostarczać klientom produkty, dzięki którym będzie im się żyło lepiej i smaczniej.
Lodowe banoffee z jaglakiem kajmakowym
Jeśli spotkaliście się kiedyś z ciastem banoffee, mamy dla Was propozycję jego przygotowania, ale w wersji z lodami. By wykonać ten deser, potrzebujecie:
- Jaglak kajmakowy — tyle sztuk, ile deserów planujecie wykonać
- Lody waniliowe
- Banany
- Mleczną czekoladę
- Śmietanę 30%
Do przygotowanych wcześniej pucharków kruszycie po połowie jaglaka kajmakowego. Następnie układacie warstwę pokrojonych w plasterki bananów. Warto ułożyć je przodem do ścianki naczynia, dzięki czemu nasz deser, poza tym, że będzie genialnie smakował, będzie też świetnie wyglądał. Na banany ułóżcie pierwszą porcję lodów i zetrzyjcie na nią mleczną czekoladę. Kolejna warstwa lodowego banoffee wygląda identycznie. Zaczynamy od pokruszenia drugiej połowy jaglaka kajmakowego, potem ponownie banany, lody i tarta czekolada. Na koniec bita śmietana, którą warto przygotować jeszcze przed wykładaniem deseru. Na samą górę dla dekoracji dodajcie jeden plasterek banana, plaster mięty i kostkę czekolady. Ten pyszny, szalenie słodki deser lodowy banoffee serwujcie od razu po przygotowaniu. Gwarantujemy, wasi goście będą zachwyceni.
JagodoweLOVE dla tych na diecie
JagodoweLOVE to nasza propozycja dla osób na diecie. Do przygotowania tego pysznego deseru z domowym sorbetem jagodowym potrzebujecie:
- Mrożone borówki lub jagody (i blender),
- Erytrytol,
- Jogurt naturalny,
- Jaglak kajmakowy – ilość zależy od ilości porcji (1 deser = 1 baton),
- Gorzką czekoladę, co najmniej 60%,
Na początek zblendujcie mrożone borówki na gładką masę z kilkoma łyżkami erytrytolu. Nie ma on kalorii, a doda Waszemu deserowi słodyczy. Następnie do uprzednio przygotowanych wysokich szklanek pokruszcie połowę batona zbożowego Jaglak Kajmakowy i przykryjcie 2 solidnymi łyżkami jogurtu naturalnego. Na jogurt dodajcie domowy sorbet, potem ponownie pokruszony batonik, sorbet i jogurt. Górę deseru oprószcie gorzką czekoladą z wysoką zawartością kakao. Pyszny, niskokaloryczny i idealny deser na lato – kto się skusi?