Jak zapewne wielu naszych czytelników doskonale zdaje sobie sprawę, aby na półki sklepowe trafić mógł pyszny oraz tak pożądany przez konsumentów produkt jakim bez wątpienia jest czekolada (czy to w swojej formie tradycyjnej czy też z wyszukanymi dodatkami), niezbędne jest przeprowadzenie rozlicznych procesów przetwórczych, aby bezkształtnej masie nadać odpowiednią konsystencję, smak oraz właściwości organoleptyczne.
Jednym z takich procesów jest konszowanie, które to bazuje na wykorzystaniu specjalistycznych urządzeń. Na czym ono polega oraz jak długo trwa? Tym właśnie zagadnieniom przyjrzymy się w ramach dzisiejszego artykułu. Serdecznie zapraszamy do jego lektury!
W najprostszych słowach powiedzieć można, iż konszowanie jest procesem stosowanym w zakładach i fabrykach, polegającym na nieustannym mieszaniu masy czekoladowej bądź też likieru kakaowego, która to substancja jest regularnie podgrzewana do temperatury około pięćdziesięciu stopni Celsjusza, a następnie schładzana. Aby procedura ta przebiegać mogła prawidłowo, wykorzystywane są tak zwane konsze. Zależnie od rodzaju produktu finalnego jaki ma zostać finalnie uzyskany oraz jego walorów, konszowanie może trwać od zaledwie 8 do aż 36 godzin.
Aby jednakże przebiegało ono w sposób prawidłowy, w pełni kontrolowany oraz powtarzalny, nie wystarczą doświadczeni operatorzy, którzy to w sposób optymalny czuwać będą nad prawidłowym przebiegiem całego procesu. Niezbędne są też konsze działające w sposób wydajny, a także dające możliwość zmiany ustawień i parametrów, pozwalając tym samym na dostosowanie ich do wymogów producenta.
Z radością informujemy jednak, że konsze, które to są obecnie oferowane właścicielom zakładów produkcyjnych i przetwórczych plasują się w ścisłej światowej czołówce. Są one wykonane z dbałością o najmniejsze nawet detale oraz przy wykorzystaniu najlepszych materiałów i podzespołów, co z kolei gwarantuje, że będą one mogły pracować przez wiele kolejnych cykli produkcyjnych bez konieczności przeprowadzania choćby podstawowych prac konserwacyjnych lub naprawczych.
Jak informują eksperci, pomimo iż mogą się one wydawać dość dużym wydatkiem, to dzięki swojej wydajności i bezawaryjności bardzo szybko się zwrócą, a następnie będą generowały dla przedsiębiorstwa zadowalające zarobki. Konsze mają częstokroć budowę modułową, dzięki czemu mogą zostać bez trudu zaimplementowane jako część bardziej złożonej, w pełni zautomatyzowanej linii produkcyjnej.
Sprawia to, że minimalizowana jest rola człowieka, a tym samym – ograniczane jest ryzyko popełnienia ewentualnych błędów, które jak wiadomo mogłyby negatywnie przełożyć się na jakość produktu finalnego trafiającego bezpośrednio do klientów albo na półki sklepowe.
Uważamy, że są one wręcz niezbędną inwestycją dla wszystkich przedsiębiorców pragnących wprowadzić na rynek najwyższej jakości wyroby cukiernicze, które niemalże natychmiast podbiją serca i podniebienia prawdziwych miłośników słodkiej przekąski jaką jest czekolada w różnorakich swych formach.