Choć ciepłe dni podczas tegorocznej wiosny można było policzyć na palcach, nie oznacza to, że lato nie będzie upalne! Jeśli chcesz wprowadzić się w wesoły, letni nastrój, już dziś przygotuj idealny deser na gorące popołudnia. Ciasto z czekoladowym, aksamitnym musem i truskawkami sprawdzi się doskonale. Poznaj przepis!
Prosty przepis na deser na lato
Ciasto z musem czekoladowym i truskawkami to świetny pomysł na deser, który przyjemnie orzeźwi w upalne dni. Składa się z dwóch części: kruchego spodu i aksamitnego musu. Oto, co potrzebujesz do przygotowania:
- spodu:
- 400 g ciemnych, kruchych ciastek z kremem,
- 150 g masła,
- musu:
- 4 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 290 g sera półtłustego,
- 290 g serka mascarpone,
- 230 ml śmietanki kremówki 30%,
- dekoracji:
- 1 kg świeżych truskawek.
Jak zrobić letnie ciasto z musem czekoladowym?
Przygotowanie ciasta z musem czekoladowym rozpocznij od wyłożenia spodu okrągłej formy papierem do pieczenia. Następnie sięgnij po malakser i pokrusz ciastka na drobny mak. Możesz także zawinąć je np. w czysty materiał i pokruszyć tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuść w rondlu lub mikrofali i połącz z kawałkami ciasteczek. Wsyp całość na dno tortownicy i rozprowadź równomiernie palcami po całej powierzchni.
Potem umyj, odszypułkuj i pokrój ok. 300 g truskawek na pół. Poukładaj je wokół brzegów tortownicy, ustawiając płaskim brzegiem do formy i wstaw całość do lodówki. Więcej wskazówek na temat tego, jak przygotować
Kolejny krok to przygotowanie musu. Wszystkie tabliczki pokrój na kawałki, aby czekolada szybciej się rozpuściła. Podgrzej ją w kąpieli wodnej, aż powstanie aromatyczny sos. Twaróg zmiel lub zblenduj i połącz z serkiem mascarpone oraz czekoladą. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie zimną śmietankę kremówkę ubij na puszystą pianę. Kiedy będzie sztywna, dodaj ją do serowej masy i delikatnie połącz całość. Postaraj się robić to bardzo subtelnie, aby bita śmietana nie straciła swojej puszystości.
Gotowy mus przełóż powoli na ciasteczkowy spód. Wypełnij dokładnie wszystkie przestrzenie i wyrównaj wierzch. Aby ciasto stężało, umieść je w lodówce na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnij deser i ułóż na górze pozostałe, pokrojone truskawki.
Delikatnie słodki i rozpływający się w ustach – tak wygląda idealny deser na lato!