Grzanki czosnkowe

Przepis na grzanki czosnkowe

 height=222

Składniki na grzanki czosnkowe

  • chleb (każdy rodzaj w zależności od tego jaki lubisz)
  • czosnek
  • zioła Małgorzatki (moja ulubiona kompozycja, dodaję ją wszędzie, gdzie się da: pieprz, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, tymianek, papryka słodka)
  • papryka ostra
  • oliwa z oliwek

 

Jak zrobić grzanki czosnkowe

Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Chleb kroimy w kostkę. Przekładamy warstwami do miski, posypujemy przyprawami i skrojonym w plastry czosnkiem. Skrapiamy całość oliwą z oliwek i przykrywamy kolejną warstwą chlebowych kostek. Całość delikatnie mieszamy, tak aby kostki były obtoczone w oliwie i przyprawach. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy około 30 min. Takie grzanki można długo przechowywać w słoiku.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris