Przepis na grzanki czosnkowe
Składniki na grzanki czosnkowe
- chleb (każdy rodzaj w zależności od tego jaki lubisz)
- czosnek
- zioła Małgorzatki (moja ulubiona kompozycja, dodaję ją wszędzie, gdzie się da: pieprz, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, tymianek, papryka słodka)
- papryka ostra
- oliwa z oliwek
Jak zrobić grzanki czosnkowe
Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Chleb kroimy w kostkę. Przekładamy warstwami do miski, posypujemy przyprawami i skrojonym w plastry czosnkiem. Skrapiamy całość oliwą z oliwek i przykrywamy kolejną warstwą chlebowych kostek. Całość delikatnie mieszamy, tak aby kostki były obtoczone w oliwie i przyprawach. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy około 30 min. Takie grzanki można długo przechowywać w słoiku.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris