Grillowane banany na ostro

Przepis na grillowane banany na ostro

 height=222

Składniki na grillowane banany na ostro

  • Banany niezbyt dojrzałe
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon w proszku
  • proszek chili
  • koniak (opcjonalnie)

 

Jak zrobić grillowane banany na ostro

Sok z cytryny, miód oraz cynamon dokładnie mieszamy. Banany pozostawiamy w skórkach i dzielimy na połowy wzdłuż. Wkładamy banany do zalewy i pozostawiamy je tam przez kilka minut. Na rozgrzany grill układamy banany najpierw stroną bez skórki. Pieczemy 2 minuty. Odwracamy banany skórką do ognia i pieczemy dalsze 5 minut. Skórka powinna popękać. Zdejmujemy banany z grilla, usuwamy pozostałą skórę, posypujemy proszkiem chili i ewentualnie delikatnie skrapiamy koniakiem. Natychmiast podajemy.